Torsdag denne uka åpner Härjedalens Fjällmuseum utstillingen "I fotografiets tid - resor i Sápmi".

Utstillingen tar utgangspunkt i den omreisende læreren og amatørfotografen Rolf Ärnströms (1914-1997) fotoskatt fra det nordlige Sverige på 1940-tallet.

- Fjällmuseet har arbeidet et par år med å løfte fram bilder og fortellinger som ikke alltid er synlige, men som kan gi nye perspektiver.  Bildene er svært viktige som dokument, men bildene bidrar også til å stille spørsmål om samisk identitet i dag. Det sier sier museumssjef Ola Hanneryd ved Funäsdalens Fjällmuseum.

- For den unge læreren Rolf Ärnström i Lannavaara ble møtet med det samiske samfunnet en opplevelse for livet. Elever i småskolen ble hans viktigste motiv. Bildene viser dyp respekt for de avbildede og deres kultur. Men et fotografisk bilde er ikke bare et bilde av noen, men også noen. "I fotografiets tid" er derfor en reise både i Sápmi og en reise i fotografiets historie, sier Hanneryd.

Utstillingen ser på samspillet mellom fotografi, kultur, makt og identitet. Hvem tar hvilke bilder i Sápmi, og i hva er hensikten? Det er spørsmål som fotografen stiller seg.

Bildene har gjort tilgjengelig av Universitetsmuseet i Tromsø.