Lørdag ble programmet for årets Røros Folk Festival sluppet.

På programmet kan publikum se fram til konserter med både nasjonale storheter og flotte regionale musikere.

Det blir kurs i både fele, vokal, torader/trekkspill samt seljefløytemaking. Det blir dansefest, utstilling, barnekonsert og folkemusikkmesse.

Taterviser

Åpningskonserten står Elias Akselsen, Stian Carstensen og Ola Kvernberg for.

Her vil det bli presentert eldgamle taterviser framført på et særegent vis av noen av landets flotteste musikere. Trioens album "Horta" som kom ut i 2022 ble blant annet nominert til Spellemannprisen. Fredagen vies hovedsakelig til en minnekveld for Sven Nyhus som gikk bort i fjor.

Spellmannen, programlederen, innsamleren, læreren og formidleren som har hatt så utrolig mye å si for norsk folkemusikk i flere tiår får her sin egen kveld ledet av John Ole Morken.

– Vi får høre blant annet Svens døtre Ingfrid og Åshild, Glåmos Spellmannslag og Over Stok & Steen, heter det i programmet for kvelden, som avrundes med dansefest i Sangerhuset.

Fra venstre: Ola Kvernberg, Elias Akselsen nog Stian Carstensen Foto: Terje Pedersen

Rotmo og Gabba

Lørdag blir det både barneforestilling, kurs og konserter, blant annet kan du høre Spellemannprisvinnerne Gabba.

Gabba, som betyr "hvit rein" på samisk, vant Spellemannprisen i folkemusikk 2023 for debutalbumet "Gabba" utgitt året før.

Lørdagen avsluttes med en helaften i Sangerhuset med Vømmøl Spellmannslag som feirer 50 år, og festivalpub med det lokale bandet MacHaggis.

Spellemannprisvinnerne Gabba. Foto: Jonas Eriksen Stor

Vømmøl Spellmannslag var bare aktive live i to år på 1970-tallet. Likevel har gruppa satt dype spor etter seg. Vømmøl har blitt et begrep, synonymt med fengende folk/rock-viser med en stor gjennomslagskraft og et sterkt engasjement i kampen mot urett og undertrykking -og Vømmøl står like sterkt den dag i dag, 50 år etter.

Messe

Festivalen avrundes søndag med festivalens nyeste tradisjon - folkemusikkmesse i Røros Kirke. Her får man høre flere av regionens dyktige utøvere i samspill med prest Harald Hauge.

Røros Folkfestival skriver i sin beskrivelse av arrangementet at dette er en intim folkefest i hjertet av Bergstaden Røros. Den gamle trehusbebyggelsen gjør at festivalen har unike konsertlokaler og rammer rundt festivalen.

Festivalen arrangeres av Folkemusikkscena Røros, med medlemslaga Glåmos Spellmannslag, Røros Folkedanslag og Brekken Spell- og danselag i ryggen.