Første helgen i juli hvert år arrangerer Åsen museum og historielag til tradisjonell bygdedag på deres eiendom Elvheim. Elvheim er et gammelt småbruk der det tidligere ble drevet småindustri i form av fargeri fra tidlige 1890-tallet til ca 1950. Museum og historielaget tok over i tidlig 2000 og har i rundt 15 år arrangert bygdelag hvor de byr på hyggelig musikk og en rekke aktiviteter.

Saken fortsetter etter lydklippet

- Folk begynte å komme lengde før arrangementets start klokken 12, så selv om været er grått ser det ikke ut til å stoppe folk, sier Arne Langås.

- Vi har jo de siste årene pusset opp flere av bygningene, så nå er det sitteplasser både ute og inne. Og selv om det er i starten av Juli har vi sett oss nødt til å fyre i ovnen i begge byggene.

Med hjelp fra en engasjert dugnadsgjeng

Det er et stort engasjement rundt eiendommen og en rekke mennesker har frivillig stilt opp for å hjelpe til med rehabilitering og vedlikehold av Elvheim. Noe arrangørene uttrykker stor takknemlighet for.

- Vi har et program for dagen, men egentlig tror jeg folk liker å komme bare for å slå av en prat. Men vi byr på trekkspillmusikk og forskjellige leker og aktiviteter. Dessuten har vi Innherredskvalifisering i hesteskokast, der mange stiller opp. Vi har faktisk gjort det ganske sterk i finaler de siste årene også, forteller Magne Vedul-Moen.

- Samtidig må jeg legge til at det er litt unntakstilstand i år, for vi har et kjøkken som er under rehabilitering i lånet. Der har vi hatt en veldig dyktig dugnadsgjeng som har jobbet hardt i flere uker og arbeidet har gått kolossalt hurtig. De har rukket å lagt gulv til i dag, slik at brukthandelen som holder til i et rom i lånet også kan benytte seg av kjøkkenrommene. Så nå er det veldig fint utstilt.

Historiske bilder og lensmannskontor

Byggene inneholder mye av eiendommens originale gjenstander da den ble tatt over med inventar. Dessverre er mye av utstyret fra fargeriet tilintetgjort eller solgt en del år før historielaget tok over. For å kompensere har de omgjort det til utstillingsrom hvor man blant annet kan oppleve å se et lensmannskontor som har stått intakt i 100 år med inventar. I tillegg kunne de by på en spennende serie med historiske bilder.

- Vi skal vise to serier med historiske bilder, den ene inneholder historikk om fargeriet og den andre er en serie med stereobilder, forteller Langås.

- Stereobilder er to nesten identiske bilder som er montert sammen, når man ser disse igjennom et stativ ser du hvert av bildene med et av øyene, det skaper en 3D-effekt. Metoden er utviklet sist på 1800-tallet og i dag viser vi en serie med slike bilder fra Trøndelag, sannsynlig er alle tatt i 1897 av en norsk-amerikansk fotograf.

Setter en spiss på dagen

Mye historie er knyttet til stedet og museum og historielaget må ha forvaltet stedet med den respekten det fortjener. Slektninger av de tidligere eierne sørger nemlig for å kunne komme på besøk en gang i året, selvfølgelig på den årlige bygdedagen.

- Jeg tror det blir en hyggelig dag, sier Vedul-Moen.

- Like før vi startet kom slektningene av de som har bodd her, de besøker oss hvert år når vi arrangerer bygdedag. De begynner å bli godt opp i årene, men prioriterer likevel å reise hit. Det setter i grunn en spiss på arrangementet.

Langås er enig med Vedul-Moen.

- Det blir veldig bra, vi får fortsette tradisjonene i flere år fremover, smiler han.

- Stedet fanger jo historien godt. Vassdraget som går forbi her har i mange år blitt brukt til forskjellige industri og virksomheter, både Fossingelva og Hopla har gitt kraft til blant annet sagbruk og ullfabrikken. Men også de mindre bedriftene har benyttet seg av draget, blant inkludert Elvheim fargeri.