- I dag markerer vi samefolkets dag, og jeg gratulerer alle samer med dagen, sier statsminister Erna Solberg på regjeringens hjemmesider. Samenes kultur og de samiske språkene har vært en viktig del av mangfoldet i landet vårt helt siden statsdannelsen. Det beriker også vår felles kultur i dag. Regjeringen skal fortsette å legge til rette for dette mangfoldet, sier statsministeren.

I år markerer vi Norges grunnlovsjubileum. Grunnloven har en egen paragraf som stadfester myndighetenes ansvar for samisk språk, kultur og samfunnsliv.

Sametinget har et stort ansvar for å utvikle det samiske samfunnet. Staten har også et ansvar, og gjennom konsultasjonsordningen som ble opprettet i 2005, har vi fått gode arenaer for å ta opp felles problemstillinger. Etter regjeringsskiftet i fjor høst fikk det nye Kommunal- og moderniseringsdepartementet ansvaret for regjeringens samepolitikk, med Jan Tore Sanner som ansvarlig statsråd.

- Jeg er glad for å se at samefolkets dag blir markert av stadig flere over hele landet. Det viser at den samiske kulturen er sterk og livskraftig. Dagen vil også bli markert internt i departementsfellesskapet. Som sameminister vil jeg jobbe for å oppfylle regjeringens mål om at samisk språk, kultur og næring skal ha en sikker fremtid i Norge, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Samefolkets dag, 6. februar, feires til minne om det første samelandsmøtet som ble holdt i Trondheim i 1917. Dagen markerer det samiske flagget og fellesskapet på tvers av landegrensene på Nordkalotten. Dagen ble offisiell flaggdag i Norge i 2004.

FNs generalforsamling har vedtatt at gjennom året 2019 skal urfolksspråk få spesiell oppmerksomhet. Det er en flott anledning for alle til å gjøre de samiske språkene mer synlig.

Språkene er viktige for urfolks historie, kulturarv og identitiet. Den arktiske regionen har oppnevnt sametingspresident Aili Keskitalo som sin representant i UNESCOs styringsgruppe for språkåret.