– Det er helt fantastisk. Det å få møte nye mennesker på hver plass - og møte dem igjen hvis vi er så heldig å få komme tilbake til samme spelet. Det å være sammen på sommeren..., sier Evy Kasset Røsten med et drømmende tonefall.

Fra spel til spel

Hun og mannen Paul-Ottar Haga reiser rundt med barna fra spel til spel, noe de har gjort hver sommer siden 2006. Familien er bosatt i Oslo, men Evy kommer fra Malm utenfor Steinkjer og Paul-Ottar er opprinnelig fra Verdal.

Ekteparet har drevet med teater hele livet. Foto: Sofie Sørum

De yngste barna er født inn i denne livsstilen, der alt dreier seg om å reise rundt i landet for å spille i og regissere spel. Av den grunn har de heller aldri hatt en vanlig sommer, med ferieturer, hagehygge og avslapning. Likevel er dette er noe hele familien trives med, også barna.

– Hvis dere hadde fått valget om å bli med på utendørsteater eller å dra til syden, hva hadde dere gjort da, spurte Evy ungene.

Og ungene svarte:

- Så klart utendørstater!, forteller Evy med et smil.

Tidligere i sommer var de med på Oda fra havet i Mausund, der Evy Kasseth Røsten var regissør og resten av familien sto på scenen. Nå er de i full gang med øvelser til «Sol av Isfolket», som skal spilles i Vera utenfor Verdal.

Uslåelig utsikt: Slik ser scenen i Vera ut. Foto: Johan Arnt Nesgård

Ylva (11) er den yngste i søskenflokken, og hun er tydelig på hva som er så bra med å reise rundt på denne måten.

– Det er å bli kjent med nye folk. Det er mange ungdommer jeg har blitt kjent med, og jeg og Heine synes det er veldig artig med eldre ungdommer.

Får venner i alle aldre

Både Ylva og storebroren Heine (12) har sommerferie og skolefri, men ferien skiller seg fra andres på deres alder.

Ylva spiller Sol som barn. Foto: Albertine Løseth Vestvik

– De synes det er veldig kult at jeg er med på slike teaterforestillinger. Noen ganger kommer de og ser på, og andre ganger de har lyst til å være med også, svarer Ylva, på spørsmålet om hva klassekameratene tenker om hennes sommerferie.

Ylva forteller også at ei venninne fra klassen i Oslo kommer til Verdal for å være med på Sol av Isfolket i år. Dette gleder hun seg til, og ville ikke byttet det med en tur til syden.

– Jeg har jo selvfølgelig lyst til å være i syden og bade og sole meg, men det er artigere med utendørsteater.

Mor Evy smetter inn med at det fine med teater, er hvordan man får venner i alle aldre.

– I en teatersammenheng er det ofte både unge og gamle folk med. Det å få vennskap uavhengig av tallet du bærer på er veldig meningsfylt.

Heine (12) er også med på scenen, og han trives like godt som søstera.

– Det er kjempeartig å være i fine Vera, bade og være med nye venner. Det å være på scenen er skikkelig artig, svarer Heine på kav trøndersk.

Paul-Ottar i rollen som Tengel, Evy som Silje, Tengels kone, og Heine som Tengel og Siljes sønn, Are. Hovedrollen Sol i forgrunnen. Foto: Albertine Løseth Vestvik

Ungene legger nemlig om til trøndersk når de er her for å spille teater, selv om de snakker østlandsk til vanlig, noe foreldrene selvfølgelig er veldig stolte av.

Fart i fjellbygda

Far Paul-Ottar Haga er tilbake i kjente trakter nå når familien befinner seg i Verdal, og han ser fram til å spille i Sol av Isfolket, som har premiere den 4. august.

– Det er veldig artig. Det begynte med at jeg tok iniativ til dette, for at jeg hadde lyst til å få til noe fart oppe i fjellbygda Vera som er helt innerst i Verdal, øverst oppmed svenskegrensa.

Det er nemlig på grunn av Paul-Ottars engasjement at fjellbygda arrangerer teaterstykket. Han ville få til noe av nasjonal interesse i bygda med 8 innbyggere, skape stedsutvikling og gi de en næring å leve av.

Far og datter: I teaterstykket spiller Paul-Ottar Tengel, som er Sols (Ylvas) onkel og adoptivfar. Foto: Albertine Løseth Vestvik

Vil bli skuespiller

Når familien er ferdig med Sol av Isfolket i midten av august, drar barna og Paul-Ottar videre til Malm og «Eplene i Messehagen» og Evy skal til Leksvika for å spille i «Operasjon Oleander».

Siden dette skjer etter sommerferiens slutt, må ungene hospitere en måned på Malm skole. Ylva gleder seg til å begynne på en ny skole.

– Jeg tror det kommer til å bli spennende. Og jeg tror jeg kommer til å bli ganske godt kjent med de jeg skal gå i klasse med, for noen av de skal jo også være med på «Eplene».

Selv om Ylva «bare» er 11 år, vet hun allerede at det er skuespiller hun skal bli.

– Det skal jeg. Jeg skal bli skuespiller. Jeg er ganske oppmerksomhetssyk, så jeg liker å være på scenen. Det er også artig å spille en rolle som man ikke er i virkeligheten.

Ylva tror det er viktig å leve seg inn i andres situasjon, for da kan man forstå hvordan de har det. Mor Evy legger også til at man kan bli et bedre medmenneske av å forstå andre.

Nå er det ikke så lenge til premieren på «Sol av Isfolket», og skuespillerfamilien håper på et bra billettsalg og godt vær, men uansett så lover Evy sol.

– Selv om om det blir dårlig vær, så garanterer jeg sol – Sol av Isfolket, avslutter Evy med glimt i øyet.

Hør intervju med hele familien i Frønsjen 3. august.

Hovedrollen Sol, spilt av Lisa Birkenes Thun. Foto: Bjørn Lie Fostad