Plast og plastindustrien har vært en viktig industri for Stjørdal siden Nordplasta ble dannet i 1947 og i en periode var det rundt 4 plastfabrikker i byen. Dette ga mange arbeidsplasser og på et tidspunkt jobbet over 300 personer i plastindustrien her på Stjørdal. Plasten har derfor hatt en stor betydning for Stjørdal og byene rundt, ettersom det ga mange arbeidsplassen og åpnet opp for en ny og bedre tid etter 2.verdenskrig. I sommer kan du oppleve små men betydningsfulle øyeblikk av plasteventyret på plastutstillingen til Stjørdal Museum.

Saken fortsetter under lydklippet

Stjørdalsbaserte design-ikoner

– Det har blitt laget en masse produkter som folk har omgått med til vanlig, forteller arkeolog og konservator Helle Vangen Stuedal.

–Alle som har vokst opp på gård har plukket poteter i potetkurver, alle som har båt har hatt et slikt rødt øsekar til å øse båten med. Fiskekasser, ølkasser, hårruller, hårbørster, massevis av hverdagsprodukter man kjenner til, men kanskje ikke viste at ble laget på Stjørdal.

I tillegg til en hel del hverdagsprodukter kan også Stjørdal smykke seg med et par design-ikoner, hvorav en har fått sin plass på prestisjefulle MOMA i New York.

– Cado stolen er jo et design ikon og et samleobjekt i dag, forklarer Vangen Stuedal.

– Den er designet av den danske designeren Steen Østergaard på begynnelsen av 70-tallet og de første 11.000 Cado stolene ble faktisk laget her ved Nordplasta. Et annet design-ikon er serveringskannen vi i dag bruker i fly. Denne er faktisk innkjøpt i samlingen til Museum of Modern Art i New York, og at det er et produkt produsert i Stjørdal som befinner seg der, er det ikke sikker det er så mange som vet, smiler hun. Og legger til at det er blitt produsert mye av høy kvalitet.

Plast er ikke uporblematisk

Men selv om plasten har hatt stor betydning for Stjørdal, viser de ikke bare solskinnshistorien. De ønsker også å belyse problemene plastikken bringer med seg i dag.

– Plasten er ikke uproblematisk for fremtiden. Vi har hatt en kjempestor produksjon av engangsplast i form av termoplast. Vi har laget begre til Norske, Svenske og Finske meierier, det er en fantastisk produksjon, men også et eksempel på en måte å bruke plast på som kanskje ikke kommer til å være med oss i fremtiden, sier Vangen Stuedal.

– Og forklarer at i samarbeid med elever ved design og håndverkslinjen på Ole Vig har de laget en rekke plastfigurer, som blir plassert utenfor Stjørdal Museum i sommer. Dette er gjort nettopp for å problematisere plastsøppel. På strandryddedagen i vår bidro både elvene, museumets venner og resten av Stjørdal med å samle inn søppel som er brukt i prosjektet.

Fra hjemmearbeid til fast ansettelse

Plastindustrien sørget for en rekke arbeidsplasser i nærmiljøet, også for kvinner.

– Så lenge plastindustrien har eksistert så har det vært en hel del arbeid knyttet til dette med å male produktene, et eksempel er å markere tallene på komfyrbryterne, sier Vangen Stuedal. Det var en del småarbeid som også egnet seg til hjemmearbeid.

– Mange av de som drev med hjemmearbeid var damer, typisk hjemmeværende med mann som jobbet ved fabrikken. Etter hvert som ungene begynte på skolen fikk de tid til å ta på seg mer, som ble en veien mot ansettelse i fabrikken. Kanskje først i gradesalen også i produksjonen, etter hvert jobbet det kvinner med kvalitetssikring, pakking, salg og produktutvikling.

Utstillingen er åpen på hverdager mellom 11- 16, lørdager mellom 11-15 og søndager mellom 12-17.

– Da går det også å få seg lunsj i prestegårdshagen, og annenhver søndag har vi deilig kjøttkakemiddag. Så det går fint ant å legge søndagsmiddagen her, smiler Vangen Stuedal. Det er jo litt museumsvær, så kom til Stjørdal museum og kos dere, oppfordrer hun.