Du kan spørre hvem som helst; det finnes ikke piller mot møkkete vann og det finnes ikke et bedre liveband i Norge enn DumDum Boys. Du skal i hvert fall lete lenge etter noen som mener noe annet. Og de leverer på samme måte som de har gjort siden de eksploderte inn i norsk bevissthet med plata Blodig Alvor Na Na Na Na Na i 1988. Lørdagens konsert på E. C. Dahls arena var bare en påminnelse om dette. For om det finnes et felles trøndersk rockehjerte, så slår det til takten av Splitter Pine.

Rolig øyeblikk: Prepple tok en aldri så liten pause før energien han er kjent for dundret videre. Foto: Anne Gundersen

Festivalslutt

Sammen med Iggy Pop utgjorde DumDum Boys selve kronen på verket for mange under Trondheim Rocks. Og som det funket. Hele festivalen har i det hele tatt funket på alle måter, både når det gjaldt logistikk og artistliste. Selv regnet ble litt stilig denne helga, for vi hatet det liksom sammen. I tillegg til de helt store navnene som Def Leppard, Kiss og overnevnte, fikk publikum også servert Stage Dolls, Motorpsycho og andre hjertevenner, sammen med nøye utvalgte, men mer ukjente band. Helheten var ekspertmessig flettet sammen så og si uten avbrudd i tre hele dager til ende.

- På andre festivaler har det vært sånn at jeg har brukt pausene til å spise og gå på do. Her har jeg måtte se på lista over band og lurt på hvordan i alle dager jeg skal få til å ta meg en pause, sa et medlem av publikum lørdag kveld.

Pappa: Iggy Pop regnes for å være punkens far og lørdag så vi hvorfor. Foto: Anne Gundersen

Opphavet

Iggy Pop er punkens far. Eller gudfar. Han regnes i hvert fall for å være en del av utgangspunktet. DumDum Boys tok navnet sitt etter en låt Mr. Pop skrev sammen med kompisen David Bowie, nemlig DumDum Boys. Mannen er 72 men spretter fremdeles rundt på scenen som en gummistrikk. Så selv om han kanskje har sluttet å klatre like mye i stillasene, så er energien der fremdeles. Og spyttinga og opprøret og alt som gjør Iggy Pop til Iggy Pop. Og da The Passenger - i en lekker og jazza versjon, pyntet på med blåserekke og piano - rullet ut i universet, ja da svaiet det nesten vemodig i et publikum som plutselig skjønte at helga snart var over.

Teater: Si hva du vil om Kiss, men formelen har fungert i et par generasjoner. Why fix it if it ain`t broke. Når det er sagt så er denne turneen et siste farvel til fansen. Foto: Anne Gundersen

Vi glær oss

Før DumDum Boys gikk av scenen var det siste Prepple Houmb sa at de gledet seg til å se kongen sjøl, Iggy Pop. En kan anta at punkens pappa satt i kulissene og hørte på mens ungene herjet på scenen, og at han var stolt. Vi andre gleder oss til Trondheim Rocks 2020. Vi triller ikke terninger i Nea Radio. Men om en skulle satt et tall, ville det blitt med Spinal Taps Nigel Tufnel og hans visdom.

- It goes to eleven.

Rått: Prepple strutter det han har på samme måte som han har gjort i over 30 år. Det er helt greit. Fortsett med det, du. Foto: Anne Gundersen