– Gunnar Bratlie var en meget dyktig tegner, først og fremst. Han var en naturbegavelse, sier gallerieier Tor Omar Tronsmoen.

Bratlie døde i 1990, 72 år gammel. I år ville han ha fylt 100 år, og i den anledning er Galleri Gnuttu fylt med Bratlies arbeid.

– Han har en stor og veldig allsidig produksjon. Han var en dyktig tegner, men han arbeidet også mye med farger og laget flotte fargelitografier, forteller Tronsmoen.

Ble arrestert etter å ha tegnet Hitler og Quisling

Denne forsiden av Norsk Ukeblad ble Gunnar Bratlie arrestert og satt i fangeleir for.

Som 24-åring i 1943 ble Bratlie arrestert og satt i Grini fangeleir, på grunn av en tegning.

– Han tegnet for Norsk Ukeblad og laget ei framside som ikke ble tålt. Det var ei tegning av Hitler og Quisling på glattisen, og ei jente som sto og lo av dem. Hun hadde dessuten ei rød lue på seg. Det var jo ille alt sammen.

I fangeleiren skulle han tegne for tyskerne, men det gjorde han minst mulig av, forteller Tronsmoen.

– Han tegnet andre ting i stedet, og ga ut ei bok i 1945, som het «Skisser i smug». Den har vi nå fått trykt opp på nytt med et ekstra forord og en beretning om arrestasjonen fra ham selv.

Stiller ut bilder som ikke er vist siden Bratlies død

Gunnar Bratlies sønn, Espen Bratlie, var tilstede under utstillingsåpningen. Etter at hans far gikk bort i 1990 var det han som tok vare på trykkene hans.

– Jeg har hatt de liggende i skuffer, godt bevart og sikret. Alle de grafiske trykkene er nyinnrammet av Tor Omar Tronsmoen med paspatur, glass og rammer som passer til bildene. Det er virkelig kvalitetsinnramming. Jeg er veldig fornøyd, sier han.

– Hvordan vil du beskrive din far?

– Han var utrolig kreativ og produktiv, og han hadde et fotografisk blikk. Han var ikke bare grafiker, det var tegning han levde av. Han har illustrert en mengde bøker, tidsskrifter, ukeblader og postkort, blant annet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kultursjef i Røros kommune, Morten Tøndel, var tilstede under utstillingsåpningen og ga blomster til Tronsmoen og Espen Bratlie. Foto: Marit Langseth

Et eget rom viet til rørosmotivene

Gunnar Bratlie bodde på Røros fra 1972 til 1982. Da arbeidet han ved kunstlinjen på Røros videregående skole.

– Rørosmotivene hans er jo kjent for de fleste, så vi har et eget rom hvor rørosbildene får bo i, sier gallerieier Tronsmoen.

På spørsmål om han har en favoritt blant Bratlies bilder ler han.

– Nei, det er vanskelig å si. Jeg er veldig, veldig glad i det meste som er stilt ut her.

Hør intervjuet med Tor Omar Tronsmoen her: