3. desember er FNs dag for funksjonshemmede. Da skjer det noe helt spesielt på Rockheim. Bjarne Brøndbo (DDE) og Chand Torsvik (X-faktor) skal holde Norges første livestreamede konsert – eksklusivt for personer med utviklingshemming.

De går på scenen klokken 17, og i salen vil det kun være personer med utviklingshemming, og deres ledsagere. Konserten vil også livestreames på internett.

– Rockheim brenner denne dagen, for å markere at vi skal kvitte oss med ord og uttrykk som gjør funksjonshemmede mindreverdige, sier Håvard Ravn Ottesen som er prosjektleder for #detgjelderlivet, organisasjonen som står bak arrangementet.

Dette er en sammenslutning av engasjerte personer i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), Norges Handikapforbund (NHF), samt ansatte og tillitsvalgte i tilbud for funksjonshemmede.

– Disse menneskene er “hemma”, i egenskap av sin diagnose. De som har Downs syndrom er faktisk “mongo”. Det å inneha en psykisk utviklingshemming er tidligere omtalt som åndssvak». Men fremfor alt er alle mennesker. Flotte mennesker, med mye å gi. Mennesker som er like viktige som alle andre, sier han og sier man kommer til å samle inn alle disse negativt ladede ordene på papirlapper, og begrave dem.

– Vi skal brenne dem opp, kremere dem, slik at mennesket bak blir synlig, sier han.

Ravn Ottesen mener mennesker med utviklingshemming blir fort glemt.

– De snakker ikke så høyt, og de er ikke så mange. De forsvinner litt i mengden når politikerne planlegger og drukner i tøffe prioriteringer om skole og eldreomsorg. Hverdagen til alle disse herlige menneskene har blitt mye tøffere nå som Covid-19 har snudd samfunnet på hodet. Mange er veldig ensomme, spesielt nå. Dagtilbud er stengt, fritidstilbud er stengt.

Han håper mange støtter opp om konserten.

– Bli med den 3. desember når vi lager fest for alle disse flotte menneskene. Fra og med nå skal det være tradisjon å markere denne dagen, lyder oppfordringen.

God støtte allerede

Konserten lar seg gjennomføre takket være gode avtaler med mange parter.

– Av hensyn til en relativt tøff bransje, har vi valgt å bruke litt ressurser for å holde liv i kulturlivet. Midlene er en omdisponering av penger NFU Trøndelag fikk av BufDir til å arrangere en sommerleir 2020, som av åpenbare årsaker måtte utsettes. I stedet for å betale tilbake ubrukte midler, fikk vi lov å omdisponere til å være innenfor tiltaket, sier Ravn Ottesen.

Han mener Rockheim er en åpenbar samarbeidspartner, da de har brukt mesteparten av midlene de fikk, til å betale "sommerkort" ved museene i Sør-Trøndelag.

– I sommer har vi i stedet for sommerleir, kunne dele ut 200 sesongkort til utviklingshemmede som dermed fritt har kunne besøke alle museene i Sør-Trøndelag. De mest populære var Sverresborg og Rockheim, men kortene ble også brukt ved Kystens arv, Rørosmuseet og Orkla industrimuseum, avslutter prosjektlederen.