Klokken ni presis lørdag kveld entret en meget spent Magnus Hestegrei utescenen på Stiklestad i Verdal. For et sommerpyntet publikum med godt i glasset, og med sitrende forventning og glede over å være på konsert igjen. Under tilnærmet normale tilstander.

- Helt fantastisk! Nå puster jeg letta ut. Sånn cirka 30 - 40 kilo har letta fra skuldrene mine nå, sier en meget fornøyd artist etter konserten.

Det var stor stemning på Stiklestad da Magnus Hestegrei hadde release-konsert på nyplata «Attrå» lørdag kveld. Foto: Karin Jegtvik

Mellom to plater

Nyplata «Attrå» har godgjort seg en stund, for Hestegrei har brukt koronatiden godt. Mange nye låter har det blitt, mange av dem preget av det siste året. For når Hestegrei ikke har fått lov til å holde live-konserter, har han bruk tiden på andre ting. Som friluftsliv, jakt og fiske, sammen med blant andre gutta i «Jegerpodden».

- Perioden mellom to plater er livet mitt, og da må man jo prøve å referere fra det man har tenkt og følt og holdt på med i den perioden da. Denne gangen bestemte jeg meg for at jeg skulle gi ut plate så snart verden åpna seg igjen, og så er det naturlig at året med «Jegerpodden», med jaktsesong og villmarksliv, er en inspirasjonskilde i låtene mine.

En historieforteller

Med seg på scenen hadde han sin faste gitarist Sverre Bjarne Indahl, og så Torfinn Hofstad på fiolin, Andreas Helland på trommer, Ove Andre Austgård på trekkspill og tangenter og Bjørnar Hermann på bass. Alle leverte de til tjue i stil og terningkast seks, mens solnedgangen farga himmelen rosa, gul og blå og sørget for ytterligere stemning på en sommerkveld av de sjeldne.

Bandet består av Torfinn Hofstad på fiolin, Sverre Bjarne Indahl på gitar, Ove Andre Austgård på trekkspill og tangenter, Bjørnar Hermann på bass og Andreas Helland på slagverk. Foto: Karin Jegtvik

Magnus Hestegrei serverte historier mellom låtene. Blant annet om da han jobbet som kokk og servitør på Stiklestad og var mer opptatt av det som foregikk på scenen enn gjestene. Og om hvordan det var å få skikkelig skrivesperre da han skulle levere ei låt til en av Jens Kvernmo sine show. Alle låtene har ei historie og Hestegrei forteller med sjarm, humor og kløkt.

Publikum så absolutt ut til å like det de fikk servert fra scenen på Stiklestad lørdag kveld. Det var høy allsang-faktor, stående applaus og jubel. Ikke bare på de gamle, kjente låtene, men også på låtene fra nyplata. Det setter trubaduren fra Verdal ekstra pris på.

- Jeg fikk lodda stemninga allerede før helga, for da hadde jeg en liten konsert i Snåsa og spilte ei låt som heter «Skjækra i april». Den hadde kommet ut for mindre enn et døgn siden, likevel sang de med. Publikum hadde allerede lært seg teksten, sier han imponert. - Jeg vil jo gjerne lage sanger som er allsangvennlige, men jeg vet jo liksom ikke før jeg prøver de fra scenen hvordan de funker. Da er det ekstra gøy å se at de skaper så stor stemning og at publikum synger med.

Strengt dommerpanel

To, som både sang med, digget musikken stående på benkene og jubla mot scenen, var Håvard Enes og Jørgen Holmvik. Skjønt var de også av det kritiske slaget, da de hadde med seg poenggivningsskilt i ekte «Skal vi danse»-stil. Poengene var enten ti eller én, så det var lite differensiering å spore.

- Ja, det er enten topp eller bunn, sier Håvard Enes.

Det strenge dommerpanelet besto av blant andre Håvard Enes (t.v.) og Jørgen Holmvik. Etter endt konsert endte likevel Magnus Hestegrei opp med å få ti av ti mulige poeng av samtlige i juryen. Foto: Karin Jegtvik

Gutta lagde skiltene på ti minutter da de kom på den briljante idéen samme ettermiddag.

- Vi gir poeng ut fra hvordan Magnus Hestegrei presterer på scenen, forklarer Jørgen Holmvik. - Vi bedømmer talent, og når han gjør noen tabber er det en ener tvert.

Og gutta er ikke nådige.

- I dag gjorde han flere tabber, som at han starta på et refreng altfor tidlig og glemte fiolinsoloen. Og så starta han en sang før han hadde fått på seg munnspillet, og måtte begynne på nytt. - Det var en megatabbe, supplerer Holmvik.

- Hva ble sluttresultatet på konserten da?

- Det ble ti, ler Holmvik. - Ja, vi har jo ikke noe annet, da, fortsetter Enes. - Det var fantastisk stemning og nyplata hans var styggfin, konkluderer han.

- Brannen som driver meg

Plata heter «Attrå», som betyr sterk lyst til å eie eller oppnå noe eller å hige etter. For Magnus Hestegrei handler ordet «attrå» om å søke etter det man brenner for. Som for han betyr å lage tekster og musikk, som gir mening for folk og som de kan synge med til.

- Jeg har min søken etter å sette bokstaver og ord etter hverandre og tilføre melodi, så folk kan skape en egen mening bak teksten, lærer seg sangene og synger med. Det er brannen som driver meg. Det er min attrå.

- Nå bør det ikke komme en smittebølge fire, altså. Nå håper jeg dette kan eskalere, og at vi slipper disse gjerdene og restriksjonene.

Publikum sang med til samtlige av Magnus Hestegrei sine låter. Til og med de fra den nye plata. Her oppfordrer han til allsang på låta «Hei skål» fra hans første plate fra 2016. Foto: Karin Jegtvik

Den strenge juryen med sine topp eller bunn-poeng sørget for at Hestegrei ikke fikk gå av scenen etter endt konsert, og tok dermed sine planlagte ekstranummer uten å forlate scenen da juryen truet med en ener om han avslutta.

Da han gikk av scenen etter sitt andre ekstranummer, partylåta «Barneskirenn», hadde stemningen i publikum nådd klimaks og det var ingenting som tyda på at de var klare for å gi seg ennå. Det ble trampeklapp og samstemt ønske om «en låt til» lenge etter at bandet hadde forsvunnet inn på bakrommet. De kom imidlertid ikke tilbake flere ganger - de hadde tross alt servert en over hundre minutter lang konsert med fullt trøkk hele veien.

Og ti av ti poeng fra samtlige i det strenge dommerpanelet etter endt release-konsert, tipper jeg trubaduren er fornøyd med.

Det var stor stemning på Stiklestad da Magnus Hestegrei hadde release-konsert på nyplata «Attrå» lørdag kveld. Foto: Karin Jegtvik