Når Turnéteatret i Trøndelag nå skal gi seg i kast med Knutsen og Ludvigsen, tar de oss tilbake dit det hele startet for over 40 år siden.

- Denne forestillingen kan absolutt hele familien oppleve sammen og føle seg like truffet av. Knutsen og Ludvigsens elleville univers har alt man kan ønske seg. Fengende musikk, sitrende spenning, tull og tøys, dypt alvor og uforklarlige hendelser, sier teatersjef Nora Evensen ved Turnéteatret i Trøndelag.

I rollene som Knutsen og Ludvigsen finner vi Hans Petter Nilsen fra Trøndelag Teater og Tore B. Granås fra Turnéteatret .

Premiere i september

Premieren på Knutsen og Ludvigsen finner sted i Verdal 17.september, og deretter blir det turnépremiere på Kulturhuset Kuben i Grong 19.september.

Den originale forestillinga fra 1972

Øystein Dolmen er mest kjent som Knutsen i duoen Knutsen og Ludvigsen.

- Dette kommer garantert til å bli ei forestilling du sjelden kommer til å glemme. Turnéteatret setter opp den gamle klassiske forestillingen om Kaptein Knutsen og det store dyret som vi lagde i 1972, sier Øystein Dolmen, som gleder seg til å samarbeide med Turnéteatret.

Her skal Knutsen og Ludvigsen spille:

Verdal, Grong, Røyrvik, Stjørdal, Orkdal, Røros, Steinkjer, Fosnes, Rørvik, Namsos, Trondheim, Vanvikan.

Olav Duun først ut

"Gud smiler" av Olav Duun, årets første forestilling for Turnéteatret i Trøndelag, har premiere 26. februar i Verdal.

Med "Gud smiler" gjør Turnéteatret i Trøndelag en av Norges største forfattere tilgjengelig for nye generasjoner. Duun er for viktig til å ikke gjøre det, mener teatersjef Nora Evensen.

- Dette er teater i sin enkleste og mest kraftfulle form, der fokus er på handlingen og teksten. "Gud smiler" handler om ei urokkelig tro på at livet vil deg godt, sier teatersjef Evensen.

Dermed fullfører Turnéteatret i Trøndelag sin Duun-trilogi der mindre kjente bøker blir løftet fram. Otto Homlung står bak dramatiseringen, og Asgeir Skrove vil også i denne forestillingen komponere ny musikk.

Her skal "Gud smiler" spille:

Verdal, Grong, Åfjord, Hemne, Trondheim, Rissa, Røros, Stjørdal, Namsos, Rørvik, Steinkjer

Bendik Og The Flying Seagull Project I India

På repertoaret for 2019 står også ei rekke sterke samarbeidsprosjekt. Teatret har to samarbeid med Riksteatret: I Fuglane av Tarjei Vesaas står Turnéteatrets Tore Granås på scenen. I tillegg skal Riksteatret turnere over store deler av landet med Turnéteatrets forestilling Rotsekk, som hos Riksteatret ble oversatt til «Helt hekta».

Turnéteatret gjester Trøndelag Teater med "Rotsekk", samtidig som de to teatrene samarbeider om "Dødsdansen" av August Strindberg med blant annet steinkjerbyggen Øyvind Brandtzæg på rollelista.

I 2018 fikk teatret Heddaprisen for beste scenografi på "Garage", og ble nominert i kategorien beste barneteaterforestilling i et samarbeid med Cirka Teater. Garage spilles stadig, både i inn- og utland og besøker blant annet Tyskland og Kina i 2019.

Teatret samarbeider også internasjonalt når de sammen med The Flying Seagull Project og Teater Ibsen skal lage forestillinga "Lek for livet", historia om ei gruppe klovner, akrobater og musikere som sprer lys og latter i flyktningleire rundt om i Europa.

- Vi har markert oss som produsenter av godt teater og opplever å være etterspurt både internasjonalt og nasjonalt. Samtidig står vi i en krevende situasjon med et doblet turnéområde som følge av fylkessammenslåinga. Vi har måttet kutte både i antall produksjoner og spillesteder, men har så godt det lar seg gjøre planlagt turnéruta slik at alle skal ha mulighet til å komme seg på teater uten å måtte dra for langt. På sikt håper vi å kunne turnere med samme frekvens i hele Trøndelag som vi gjorde i tidligere Nord-Trøndelag, sier teatersjef Nora Evensen ved Turnéteatret i Trøndelag.

TRE-PRIS: Teaterbygninga til Turnéteatret i Trøndelag i Verdal ble denne uka tildelt World Architecture News Awards. Pir2 arkitekter i Trondheim vant dermed prisen i klassen for trehus. Foto: Andreas Reitan