– Etter tre uker med mer eller mindre sammenhengende regn, er det godt å endelig kunne ta en kaffekopp i solveggen.

Elin Grønli har tilbrakt godt over 50 somre på setra, som ligger idyllisk plassert i Gauldalen, mellom Ålen og Tydal langs Riastvegen.

– Det er trivelig å slappe av på setra en lørdags ettermiddag, sier hun og byr på kaffe, kokt på friskt bekkevann. Attåt vanker det både hyllkake og andre selvproduserte godbiter.

Trist vinter

Hun var knapt halvåret gammel da hun kom hit første gangen, og siden har dette vært adressen hver eneste sommer, de siste 33 sammen med samboeren, som hun har drevet gården med.

Men i januar gjorde livet en bråvending da livsledsageren brått døde, og Elin satt igjen med hele gården alene.

Med 18 melkekyr så sier det det selv at dette er en jobb som krever sin mann eller kvinne. Derfor var det ingen selvfølge at flytting til seters ble gjort denne sommeren.

Men ettersom dyrene beiter i utmarka i sju - åtte uker hver sommer, så sier det seg selv at setring er et viktig bidrag til gårdsdriften.

Barndomsvenninner

Men da behovet for seterhjelp begynte å melde seg, så dukket barndomsvenninnen Bjørg Ingrid Grønli opp. De to tilbrakte flere somre her som småjenter og etter tre uker på setra sammen denne sommeren, så har mange av barndomsminnene blitt hentet frem igjen.

TRIVELIG PÅ SETRA: Elin og Bjørg Ingrid har både grått og ledd sammen denne sommeren. Foto: Per Magne Moan

Bjørg Ingrid har ingen videre erfaring med selve gårdsdriften, men når Elin er ferdig med morgenstellet i fjøset, så er det tent opp i ovnen og frokosten står klar inne i seterstua.

Andre daglige oppgaver er å drive kyrne inn i fjøset til de skal melkes på ettermiddagen. I tillegg er det kalving på gang og Elin ser ikke bort fra at Bjørg Ingrid må trå til som jordmor.

En skikkelig iq-test var da hun fikk i oppgave å sette sammen en gammeldags separator.

Takknemlig for hjelpen

Elin er svært glad for å ha med Bjørg Ingrid denne sommeren.

– Takket være gode hjelpere så ble det setring dette året også. Og det er jeg jo glad for da, sier hun.

Også Bjørg Ingrid har opplevd det hun kaller kvalitetstid, de siste ukene.

– Nå kjenner jeg på samme gode følelsen som den gangen. 50 år forsvant som dugg før sola. Elin og jeg har funnet igjen barndomsvennskapet, sier hun.

Seterflytting

Det er ikke bare selve settringa som er resurskrevende for Elin. Også selve flyttingen til og fra setra kan by på strabaser. For denne foregår på gammelmetoden. Det vil si at folk og fe rett og slett går til seters via gamle ferdselsveier.

SOLVEGGEN: Det er blitt mye mimring denne sommeren. Foto: Per Magne Moan

Denne gangen brukte de to timer og tre kvarter på flyttingen, som går langs deler av Hardhaustraseén.

Elin sier at når kyrne skal flyttes til setra, så er det ikke problemer med å skaffe hjelp.

– Det er gode hjelpere og flere stiller opp år etter år, sier hun.

Det er ikke så mange igjen som setrer i dalen lenger og Elin er den eneste som flytter til seters på denne måten nå. Men folk som ferdes langs Riastvegen ser ut til å like det de ser.

– Det er jo en del trafikk når vi går langs veien og det er mange fremmede som stanser opp og tar bilder og sier at dette var trivelig å se.

Hør intervju med seterdamene her: