Ingen forestilling skal være en annen lik, skriver arrangøren på sine nettsider og i år står Johan Falkbergets heftige ungdomsverk, «Eli Sjursdotter», for tur. Dette regnes også som forfatterens gjennombruddsroman.

1719

Det er året etter Armfeldts store dødstog over Tydalsfjellene. På en seter ved Rugelsjøen går den 18 år gamle Eli Sjursdotter. Ut av småskogen kommer en utsultet karolinersoldat, Pelle Jønsa, en som hadde berget seg uværsnatten og som siden har klart å overleve vinteren i traktene.

«Lik to unge dyr som møtes i skogen, så de på hverandre.» Eli gir ham vann og mat. Så blir ingenting som før. Eli bestemmer seg for at denne mannen skal hun ha, koste hva det koste vil.

Bjørneskytteren

Elis far, den farlige svenskejegeren og bjørneskytteren Sjur Halgutusveen, har aldri følt seg så fornedret, som når han får nyss om at hans eneste datter er i lag med fienden: «Bitterjord skjøt je ham om´n så ligg nedi sengen med ho Eli – det er best å ta ódyra på åtet!»

For Eli er det bare en utvei: «Vi må rømme inni fjella, bygge oss stugu, der ingen finner oss.»

For syvende gang

Sommerens forestilling er den sjuende i rekken, og midt i det som fortsatt er igjen av Christianus Sextus gruve får publikum oppleve ypperlige artister i et enestående samspill med natur, industrihistorie og Falkbergets forfatterskap.

I år er det Lasse Kolsrud, Mari Hauge Einbu, Jon Lockert Rohde og Gunnar Augland som står på den ulendte scenen, og det er to forestillinger, 3. og 4. august.

Kolsrud har helt siden starten av Christianus Sextus-oppsetningene vært kunstnerisk leder og profesjonell ressurs.

En Romeo fra Herjedalen og en Julie fra Ålen

– I dette trekantdramaet legger den ellers så kloke Johan Falkberget for dagen en heftighet og et forsvar for driftene og det ukloke, at det er til å miste pusten av. I tillegg sitrer historien av spenning. Shakespeare blekner nesten i forhold til Falkberget her, der kordefekting på piazzaen i Verona er byttet ut med en brutal kamp på liv og død, med stokk, børse og kniv oppe på Rørosvidda. Det er vakkert. Det er brutalt. For kjærligheten. For retten til å bestemme over ens eget liv, sier Lasse Kolsrud, som er kunstnerisk leder og ressigør for forestillingen på Sextus.

Lasse Kolsrud har helt siden starten av Christianus Sextus-oppsetningene vært kunstnerisk leder og profesjonell ressurs. Også i år er han oppsetningens regissør.

Kolsrud ble utdannet ved Statens Teaterhøgskole, deretter ansatt ved Trøndelag Teater og er i dag ansatt ved Det Norske Teatret i Oslo både som skuespiller og regissør. I tillegg har han spilt i flere film- og tv-produksjoner. Han har fått Teaterkritikerprisen og Heddas debutantpris, Radioteatrets ærespris Blå Fugl og Nordiska Radio-teaterpriset.

Artistene:

Jon Lockert Rohde er oppvokst på Røros, og er utdannet ved Romerike Folkehøgskole og Bårdar Akademiet. Han har i flere år spilt Elden, og debuterte på Trøndelag Teater som Berger i Hair. Han ble i fjor nominert til Heddapris for rollen som Jim O’Connor i Glassmenasjeriet. Rohde er å se i Lang dags ferd mot natt, RING RING RING og Den hemmelige hagen på Trøndelag teater i 2019.

Mari Hauge Einbu er utdannet fra KHiO, Teaterhøgskolen i Oslo. Hun debuterte på Trøndelag Teater i familiemusikalen Nøtteknekkeren på Hovedscenen i 2015. Hun fortsatte med roller både i Armod og edelt sinn og i Vår! For rollen som Louise i Armod og edelt sinn fikk hun Heddaprisen for beste kvinnelige medspiller i 2016. Mari er å se i en ny stor rolle på Hovedscenen, Live i Tordenskjold – alle tiders trønder.

Gunnar Augland har solid fartstid som musiker på turneer, plateinnspillinger, forestillinger og ulike TV-innspillinger. Han har spilt med blant andre Prima Vera, Carola Häggkvist, Morten Harket, Jørn Hoel, Sissel Kyrkjebø og Paperboys, og han er fast musiker for Mari Boine. Augland vil farge det musikalske bildet under forestillingen på Sextus.