Sommeren er en magisk tid i Norge. Det er nå vi nordboere trør barbeint i graset mens vi filosoferer over Einar Skjæråsens bidrag til den norske kanon. Det er nå vi lytter til Aslaug Låstad Lygres ord og holder oss våkne hele den lyse sommernatta gjennom. Det er nå vi ligger på svaberg og strender og samler sårt tiltrengte d-vitaminer til en lang vinter. Det er nå vi lever på det sterkeste. Og hva ville dette livet vært uten musikk? Det er denne stemningen programmet Sommerlyd i Nea Radio forsøker å fange i en salig blanding av deilig musikk, en anelse poesi og en oppskrift eller to utenom det vanlige.

Saken fortsetter under programmet

Love potion no 9

Mange forelsker seg ekstra fort og intenst om sommeren. Varmen setter blodet og fantasien i kok og det er lett å la seg rive med. Følelser som dette er imidlertid ikke bestandig gjengjeldt og da kan de være lurt å ha ett ess i ermet. Ved å følge instruksjonene under skal det, i følge de som mener de har greie på slikt, være mulig å fange din utkårede i kjærlighetens klør.

Bland sammen

 • To teskjeer tørket sjasmin

 • En spiseskje tørkede roseblader

 • En vaniljestang

 • En kanelstang

Hell over en kopp kokende vann og la det trekke i 15 minutter.

Få din elskede til å drikke dråpene og saken skal, etter sigende, være biff. Nå sier oppskriften riktig nok ingenting om å danse naken i måneskinn for å understreke drikkens virkning. Ei heller oppgis det verbale besvergelser for å øke blandingens magiske kraft. Dette kan man imidlertid godt finne på selv, om ikke annet så for egen fornøyelses skyld. Slipp fantasien løs og om det ikke fungerer så har du i det minste en god kopp te å slukke sorgene med.

Blomsterkraft

Trenger du en frisk voksendrikk å kjøle deg ned med etter å ha latt deg føre hen på fantasiens rosenrøde vinger, er en blomstersaft sterkt å anbefale. Her er det bare fantasien som setter grenser, men forsikre deg om at blomstene du velger er spiselige. Noen eksempler på blomster du kan bruke til en deilig og annerledes forfriskning, er løvetann, geitrams, kløver, syrin og roser. Alene eller blandet med hverandre.

Slik gjør du for å lage en sirup som kan brukes både til saft, over is og til sorbet:

 • 5 liter blomster kokes i 4 liter vann i en halvtimes tid.

 • Ha gjerne i skiver av et par appelsiner og en sitron for å gjøre det hele enda friskere.

 • Sil av.

 • Ha sukker i væsken etter smak. Jo mer sukker du bruker, jo mer konsentrert får du sirupen. Begynn med et kilo og se hvordan det går. Vi er da ikke slaver av oppskrifter på late sommerdager!

 • Kok ned til du får en ønsket tykkelse på massen. Dersom den blir for tykk, er det bare å spe på gradvis med kokende vann.

 • Hell sirupen på flasker og oppbevar i kjøleskap.

 • Ved bruk, tynn ut i vann i et mengdeforhold som er tilpasset det du ønsker å lage.

For å gjøre drikken enda mer voksen, lar den seg utmerket tilsette dråper det er både 18- og 21 årsgrense for å besitte.

Glem ikke å fryse ned isbiter med blomster i for å gjøre det hele ekstra delikat.

Enten du forsøker deg på trylledrikker eller blomstersirup, er dette naturligvis en geskjeft du aller helst bør foreta deg mens du lytter til Sommerlyd på Nea Radio, hver fredag klokken 12.06 og i reprise klokken 18.06.

Velbekomme!