Kort oppsummert

  • Innbyggerne i Elvran i Stjørdal kommune feiret feittirsdag på ungdomshuset Elvatun.

  • Gjennom feiringen samler de inn penger for å støtte driften av ungdomshuset.

  • Feittirsdag markerer den siste dagen før kristen fastetid, tradisjonelt en dag for rik mat.

  • Selvom feittirsdag har en religiøs bakgrunn og markerer starten på fastetiden, er det nok en del som bare feirer selve feittirsdagen og dropper resten.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister
Klassisk sammensatt saltkjøtt og stappe, med ordentlig mørr ved siden av. Foto: Stian Elverum

Den religiøse bakgrunnen for feittirsdag som vi feirer i dag stammer hovedsakelig fra den kristne tradisjonen, spesielt innenfor den katolske kirken.

Dagen markerer den siste dagen før fastetiden, en periode med selvfornektelse og avholdenhet som forbereder troende på påskefeiringen.

Spis fet mat - og faste etterpå

Feittirsdagen representerer en siste mulighet til å nyte rik og fet mat før fasten begynner. Tradisjonelt sett har fasten involvert å avstå fra kjøtt og andre luksusvarer som en form for bot og selvbeherskelse.

Derfor var feittirsdag en anledning til å spise opp restene av disse matvarene før de ble satt til side i løpet av fastetiden.

Dessert av god kvalitet blir presentert når Støtteforeninga for Elvatun lager mat til sambygdingene. Foto: Stian Elverum

Selv om feittirsdag har en tydelig kristen opprinnelse, har tradisjonen også blitt adoptert og tilpasset av andre religiøse og kulturelle grupper over tid.

I Elvran samles folk

I dag brukes dagen som en grunn til å samles til en hyggelig middag med familie og venner, en aldri så liten mulighet til å gratulere hverandre med dagen - spesielt oss matelskere imellom - og ikke minst: I Elvran kan støtteforeninga til ungdomshuset Elvatun få noen sårt tiltrengte kroner. Og folk: Ja, de møtte opp!

Ungdomshuset Elvatun ble raskt fyllt opp av sultne som med stor glede spiste av den gode maten. Foto: Stian Elverum