Han gjette kyr og sauer ved Aursunden som barn. Som voksen voktet han landets grenser høyt til værs i sin lynraske Freedom Fighter.

I sommerutgaven av Oppunder Fjellbandet kan du møte den tidligere jagerpiloten Jon Reidar Holte, der han forteller om sin oppvekst i fattige kår i Ålen og tida i et av verdens farligste yrker.

Dr. Flagestad

Men Holtålens lokalhistoriske magasin har mer å by på. Da Knut Flagestad ble distriktslege i Ålen i 1966, begynte ei ny tid for helsestellet i bygda. Les hva han og hans to legesekretærer forteller om pionértida i legeboligen i Sakslia. "I Ålen venta de ikke på skjebnen. Der rådde de med den sjøl!" sier gammeldoktor'n.

Artikkelen fortsetter under bildet

FRAMSIDA: Sommernummeret av Oppunder Fjellbandet er i handelen.

For noen tiår siden hadde Haltdalen hvert år et stort innrykk av sommerturister. Fire camping- plasser sørget for liv og leven. Laksefisket fristet da som nå, og det samme gjorde sporten allerede for 120 år siden:

Den gang valfartet rike engelskmenn til bygda hver eneste sommer. Veien over Nordsjøen til engelskmannsstuene på Langlete og Ramlo var kortere enn en skulle tro.

Liv og røre på kirkegården

Ferden gikk med dampskip til Trondheim og tog rett opp til laksevaldene i Haltdalen.

I Ålen lå gården Nordstu Kirkhus så nær kirkegården at gravstøttene nærmest lente seg til stueveggen. Gårdsfolket, ikke minst barna, fikk et nært forhold til bygdas gleder og sorger.

En rapport fra fredssangerstevnet i Engan i 1946, "nye" flybilder i farger fra Ålen og Haltdalen på 1960-tallet, et besøk på Svensk-Menna gruve, novelle, dikt og annet stoff står også på Fjellbandets innholdsliste i sommer.

– Her er det mye å hygge seg med i lesekroken, om været ikke skulle innby til uteliv, lover bladets redaktør, Einar Gjærevold i en pressemelding.

Oppunder Fjellbandet kom ut i ordinært salg fra tirsdag 18. juni, men magasinet var allerede å få kjøpt forrige helg under Bygdaliv i Haltdalen.

Forrige helg var også ungdommer fra niende klasse ved Hov skole i full gang med selge bladet direkte til husstandene i Holtålen.