– Det er veldig artig. Når Henning og jeg spiller blir det rett kjemi, så vi klarer oss godt uten orkester, sier Rotmo.

Nå er 17 julekonserter gjennomført og ti konserter står igjen før Rotmo og Sommerro kan ta juleferie.

Ingen umiddelbar suksess

I 1980 ble plata "Vårres jul" utgitt for første gang, men salget av plata vår dårlig. I 1990 kom en revidert utgave av albumet ut, og da ble det godt motatt. Da solgte plata godt over 100 000 eksemplarer.

– Det starta høsten 1979. Da fikk jeg en oppfordring fra Gunnar Fordvik om å skrive noen alternative julesanger. Da skrev jeg fjorten låter på like mange dager, og det ble stammen til "Vårres jul", forteller Rotmo

Da plata ble utgitt i 1980 for første gang var det mange som ikke likte Rotmos strofe, der han sang "jula er eldre enn Jesus".

– Der ble det en skjev start, så albumet solgte dårlig. Da var det heller ingen arrangører som ville ha oss til å spille hos dem.

Likevel fikk Rotmo og Sommerro spille en gang i året på Stjørdal, minnes han. Det gjorde de fra 1980 og ti år fremover. Da ble plata utgitt på nytt, og det ble en suksess. Men noen "Vårres jul"-turnè ble det ikke før i 2010.

– Da samlet vi den gamle gjengen. Kai Biermann, Gunnar Berg, Henning og jeg. Da ble det turnè, forteller han.

Førjulstida på scenen: Hans Rotmo er aktiv med årets "Vårres jul"-turnè, sammen med Henning Sommerro. Foto: Runar Kjøsen

Tospann på scenen

I årets utgave er låtene nedskrellet, når Sommerro og Rotmo står på scenen. Det syns hovedpersonen selv passer låtene godt.

– Det passer låtene veldig bra. De beste låtene er de med minst arrangement. De som er litt nakne, sier han.

De fjorten gamle låtene er med når tospannet står på scenen sammen i år. I tillegg til fire, nye låter. Når Rotmo skal trekke frem en favoritt selv nøler han ikke.

– Det er nok låten som heter "Jul berre ein gong fer året", om det lille juleselskapet hos han Ole på kåret. Der kunne jeg tenkt meg å vært med, sier Rotmo før han fortsetter forberedelsene til årets siste ti konserter.