Mostadmark jernverks venner inviterer til utendørsteater ved det gamle jernverket til helga. Lørdag 26. august er det premiere.

«Finn-Pål og livet på jernverket» handler om sagnfiguren Finn-Pål, som er en etterlyst rømling fra Sverige. Mange har hørt historier om Finn-Pål, og fortsatt mener man at det finnes spor i Mostadmarka etter hans mange påfunn og handlinger.

Basert på sagn og bøker

I forestillingen møter vi også Jøns Køldreng, som er hentet fra Leif Halses bok ved samme navn.

Manuset er skrevet av Kristin Haugan, og forestillingen byr på nyskrevet musikk av Bernt Ole Ravlum og Magnus Teigseth Morken.

– Jeg har tatt utgangspunkt i dette sagnet om Finn-Pål, som møter Martha, og jeg bruker skikkelsene i boka om Jens Køldreng, sier Kristin Haugan.

Handlinga er lagt til 1750 - 1820, forteller Haugan. Og årsaken til at historielaget ønsker å sette opp teater er ganske enkelt at ...

– Teater er en fin måte å formidle historien om jernverket på, mener forfatter Haugan.

– Vi har hele tiden sett at dette gamle verksområdet er et fint område til å lage nettopp teater. Og nå er det satt opp tribuner og ordnet til en scene der, sier leder ved Mostadmark jernverks venner, Odd Bjørkli.

– Mange har hørt historiene om Finn-Pål. Blant annet at han satt oppi hulen og kokte seg frosk, og om sølvskatten som skal være gjemt et sted - det er spennende stoff, fortller Haugan.

Hør intervjuet med Odd Bjørkli og Kristin Haugan i Mostadmark jernverks venner her: