Aldri før er det produsert en podkast på sørsamisk, men nå skjer det. Podkasten har fått navnet «Hævvi», som betyr selvfølgelig.

Både humor og alvor

Programledere er Jonna Dunfjeld-Mølnvik fra Snåsa og Nelly Engström fra Vilhelmina.

Det snakkes om det sørsamiske livet fra et ungt perspektiv. Om alt fra kofter, depresjon, sex og ting som skjer i det samiske samfunnet. Det er både humor og alvor som preger podkasten.

– Vi er så klar for å publisere podkasten, og gleder oss utrolig mye til andre skal få ta del vårt konsept. Vi ønsker å oppnå stolthet blant samer, men også skape nysgjerrighet blant majoritetsbefolkningen, sier Jonna og Nelly.

«Hævvi» vil at alle skal ta del av deres indre sirkel uavhengig av hvor man bor, og vil skape et fellesskap med og blant unge.

Nelly og Jonna deler av egne erfaringer, men vil også at publikum skal kunne ta del med å sende inn egne historier, spørsmål og dilemmaer.

Vil ha mer innhold på sørsamisk

Det er første gang NRK publiserer podkast på sørsamisk som er et utrydningstruet språk med ca 500 språkbrukere. Og målet er å løfte frem det sørsamiske språket og synliggjøre samiske unge. Episodene legges ut både i NRK Radio og NRK TV med tekst slik at hele verden får ta del i deres univers.

– Vi vil selv lage innhold som vi savner i daglige. Det er alltid gøy å høre på noen snakke om for eksempel sex på sitt eget språk. Og vi vil vise at samer har humor, avslutter Jonna og Nelly.

Podkasten «Hævvi» kan du høre i appen NRK Radio eller se med tekst i NRK TV fra tirsdag klokka 06.00. Fast sendedag er hver tirsdag.