Saken fortsetter etter lydklippet

- Jeg er sommerguide her på Falstadsenteret og i sommer har vi spesialisert oss på en omvisning som tar for seg historien om en gutt som satt her på skolehjemmet under krigen, forteller Julius Reinsborg.

- Han heter Eilif Rye Pisani, og vi følger historien hans fra da han kom til skolehjemmet som 16-åring helt til etterkrigstiden 1947, da han ble henrettet for landssvik.

Falt utenfor samfunnet.

Deltar man på omvisningen er det vanskelig å se for seg at det kun er snakk om en sju-års periode av Pisanis liv man hører om, da historien er så innholdsrik at det kunne rommet et helt liv. Man følger fotsporene til en 16 år gammel gutt som tydelig falt ut utenfor normen i ung alder.

- Hva det var som gjorde at han falt utenfor er vanskelig å si, forteller Reinsborg.

- Men vi vet fra gamle dokumenter at han begynte tidlig med skulking og misbruk av alkohol. Han stjal klær og gjenstander av foreldrene for å skaffe seg penger til alkohol, som er en av grunnene til at han ble sendt til et skolehjem for vanskeligstilte gutter. Det vi vet videre er at han vervet seg til den norske vaktbataljonen, som på den tiden var en understyrke til SS. Om det var fordi tyskerne tok over Falstadsenteret eller om det var fordi faren var NS-sympatør er uvisst, men det kan jo tenkes at det var to påvirkende faktorer. Fylla og mye flytting rundt, som kanskje gjorde at han ikke fikk noe fast tilsted i Norge, kan også muligens være en del av årsaken til at han valgte å gå i mot sine egne landsmenn.

Mange forbinder Falstad som et sted hvor mye uhyggelig har skjedd, men Falstad skolehjem begynte egentlig som en mild institusjon med fokus på oppdragelse. De som ble plassert der skulle utdannes til å bli hederlige borgere av det norske samfunn. Likevel er det ikke å utelukke at skolen benyttet en hard praksis og tøff disiplin.

- Vi vet at det kunne foregå mye arbeid og en hyppig bruk av straff i form av isolering. Det kunne også foregå overvåking og overgrep. Når i historien dette skjedde er uvisst, men det kan tenkes at det også skjedde når Eilif Pisani satt der. Det var ikke sånn som det er i dagens samfunn, det var mye hardere kår, understreker Reinsborg.

En historie som skaper inntrykk

Reinsborg er selv bare 22 år gammel, kun ett år yngre en det Pisani var da han ble henrettet for landsforræderi. Dette gjør inntrykk på den 22 år gamle sommerguiden.

- Det er veldig spesielt! Det er jo alderen som skaper mest inntrykk for min del nettopp fordi han er på min alder. Det å følge hans utvikling gjennom krigen og situasjonene som oppstår rundt han setter sine spor. Og det har nok en større effekt på meg at han var på min alder da han tok disse valgene, som senere førte til at han ble henrettet våren 1947, 23 år gammel, sier Reinsborg.

Julius Reinsborg er en av tre guider som jobber på Falstad denne sommeren, og det er uten tvil en veldig spennende jobb.

- Jeg er veldig fornøyd med jobben, jeg er godt historieinteressert. Det å ha en sommerjobb hvor jeg kan drive med formidling og kan lese meg opp på og lære om stoff som interesserer meg setter jeg veldig pris på, smiler Reinsborg.