Store mengder snø laver ned og føret er ikke av det enkleste slaget, men i en bil på vei hjem fra Dombås til Levanger sitter en meget lykkelig 70-åring med is-bart og synger. Det er Toralf Lund, som nettopp har hentet hjem en av de kjæreste gjenstandene han noen sinne har eid. En gitar, som han fikk laget av Edgar Stakset jr. i Steinkjer.

- Stakset er viden kjent for sine gode gitarer, forteller Lund. - Jeg bestilte to gitarer av ham. En var en stratocaster, altså en el-gitar.

Ble helt paff

Toralf Lund begynte å spille gitar allerede da han var 12 år, og har siden spilt i flere band og orkester og komponert musikk til en rekke oppsetninger, spel og egne plateutgivelser. Før han ble pensjonist var han lærer ved Skogn folkehøgskole i Levanger, og han blir av mange omtalt som en av Norges beste gitarister. På begynnelsen av 90-tallet bestemte han seg altså for å unne seg en spesiallaget gitar.

Den omtalte Stakset-gitaren rakk han å bruke kun to - tre ganger før den ble borte.

- Etter et spilleoppdrag hadde jeg alle instrumentene, deriblant denne gitaren, i bilen min i garasjen. Både bilen og garasjen var låst. Neste dag da jeg skulle på jobb var både bilen og alle instrumentene borte, forteller Lund.

Da ble musikeren fra Levanger målløs.

- Ja, jeg ble paff. Det er ganske hardt å miste instrument som du har fått laget til deg selv. - Men borte var den og borte har den vært i 30 år.

Vært på kjente hender

Men plutselig fikk Lund en uventet telefon. I andre enden var det en som hadde funnet den forsvunne gitar.

- De fant den da de så gjennom et dødsbo, og siden det sto Stakset på gitaren - ringte de til Stakset i Steinkjer for å finne ut mer om gitaren. Edgar Stakset kjente den igjen med en gang, og fortalte dem at dette var den gitaren som hadde blitt stjålet fra meg. Da tok de kontakt med meg.

Hvor gitaren har vært alle disse årene vites ikke. Personen som eide den nå hadde kjøpt den i 2012, og det er nærliggende å tro at den har vært i eie hos flere etter at den forsvant for 30 år siden.

- Den har nok vandret rundt på østlandet, tror Lund. - Jeg vet at den også har vært i hendene på kjente musikere uten at jeg vil nevne navn.

Feiret med is og sang

Toralf Lund var ikke i tvil om at han ville ha gitaren tilbake.

- Det finnes jo bare en i verden av denne, og heldigvis har den vært pent behandlet. Kun noen få bruksmerker.

Lørdag kjørte han til Dombås for å hente den etterlengtede Stakset-gitaren og gjensynet var av det lykkelige slaget.

- Jeg feiret med en is, og var så oppspilt at jeg sang i bilen på vei hjem. Det gjør jeg aldri, ler han. - Turen over Dovre gikk fort.

Toralf Lund er for tiden aktuell med ny musikk. Snill popmusikk ispedd litt snill jazz, ifølge ham selv. Men nå blir det også en plate med instrumental musikk, og der skal Stakset-gitaren få sin plass i spotlighten.

- Ja, på den ligger det mye ulaget musikk, altså, sier Lund.

Musiker Toralf Lund fra Levanger med Stakset-gitaren, som har vært savna siden begynnelsen av 90-tallet. Foto: Tone Anita Kvernstuen