Onsdag 27. mai kunne Adresseavisen fortelle over en dobbeltside at når Håkon Bleken og Kjell Erik Killi-Olsen sammen med rundt 20 andre trønderske kunstnere inntar Vågå i sommer er det en av de største mønstringene av trøndersk kunst på mange år. Den observante leser kunne derimot også få med seg at denne storslåtte kunstutstillingen ikke bare skal til Vågå, men faktisk også til Røros!

Utstillingen «Røros-høst 2020» er en fortsettelse av utstillingen «Vågå-sommer 2020» og kan oppleves i galleriet Kunst og kaos fra og med lørdag 5. september.

Stengte gallerier i korona-tider

Kjøpmannsgata Ung Kunst (K-U-K) i Trondheim gir en solid håndsrekning til kunstnere, publikum og to lokale gallerier med utstillingen «Vågå-sommer 2020», som også skal vises på Røros i høst.

Fra åpningen av utstillingen KUK´N KAOS og Kunst og kaos, i juni i fjor. Kjell Erik Killi-Olsen og Ellen Kristine Klemmetvoll fra Kunst og Kaos. Foto: Privat

Koronasituasjonen har gjort den visuelle kunsten nokså utilgjengelig denne våren, sier daglig leder ved Kjøpmannsgata Ung Kunst, Cathrine Hovdahl Vik. – da gallerier og museer over hele Norge stengte ned, mistet de utøvende kunstnerne muligheten til å formidle sin produksjon til publikum.

Digital formidling av kunstobjekter blir aldri helt det samme som den fysiske opplevelsen. Vi er derfor utrolig glade og stolte over å nå kunne invitere til denne storstilte utstillingen med trøndersk kunst, først i Vågå fra 20. juni, og deretter på Røros fra 5. september.

En utstrakt hånd

Utstillingene «Vågå-sommer» og «Røros-høst» er et initiativ fra K-U-K, Kjøpmannsgata Ung Kunst i Trondheim. Utstillingen er kuratert av kunsthistoriker og daglig leder ved K-U-K, Cathrine Hovdahl Vik.

Dette er en utstrakt hånd både til kunstnerne og de to lokale galleriene vi samarbeider med – og ikke minst til publikum, smiler Hovdahl Vik. – Koronasituasjonen er, som alle vet, særdeles krevende for kunst- og kulturfeltet. Dette er et bidrag til å igjen samle kunstnere, visningssteder og publikum.

Initiativtakerne håper utstillingene vil bli lagt merke til, at den blir opplevd, at den provoserer – og at den gleder og inspirerer. Målet er å få et større engasjement rundt kunsten, gi publikum en unik opplevelse og ikke minst la kunsten igjen få et liv i den fysiske verden.

Når over 20 trønderske kunstnere, med nestoren Håkon Bleken i spissen, stiller ut sammen gir det en unik mulighet til å oppleve et bredt spekter av samtidens trønderske kunstnere. Det er galleriene Ullisvin i Vågå og Kunst og kaos på Røros som viser utstillingen, de garanterer for at også rammene rundt den storstilte mønstringen blir helt spesiell.

Kunstnere:

Håkon Bleken

Kjell Erik Killi-Olsen

Anne-Karin Furunes

Egil Bauck-Larssen

Julie Ebbing

Sverre Koren Bjertnæs

Bella Da Silva Buxbom

Christer Glein

Therese Myran

Tore Eidebakk Reisch

Marius Amdam

Per Stian Monsaas

Mishi Foltyn

Martin Palmer

Andreas Fortes

Andreas Widerøe Hagen

Håvard Stamnes

Ingvar Wik Høgås

Turid Kvålsvoll

Håvard Homstvedt

Per Formo

Om K-U-K

Kjøpmannsgata Ung Kunst (K-U-K), Trondheims nyeste arena for kunst. Kunsthuset, som er under bygging, er initiert og finansiert av kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen, og er en unik gave til Trondheim, kunsten og folket. Killi-Olsen kjøpte sommeren 2017 eiendommen Kjøpmannsgata 36/38 med tanke på at dette skal huse hans visjon om et nytt møtested for kunst og kultur i Trondheim. Det blir et særlig fokus på å løfte frem yngre kunstnerskap i kombinasjon med de etablerte.

Om Kunst og kaos

Kunst og kaos er et lite galleri i Finborudgården i Mørkstugata på Røros. Galleriet selger malerier, grafikk og skulpturer av norske nålevende kunstnere. I tillegg finnes en galleributikk inspirert av museumsbutikker i store internasjonale kunstmuseum med design- og interiørartikler fra skandinaviske designere og håndverkere. Her er det også et godt utvalg faglitteratur innen kunst, foto, design og arkitektur, samt spill og bøker for og om kreativitet, kunst og aktiviteter for barn. Årets sommerutstilling hos Kunst og kaos er med røroskunstneren Eli Wintervold og åpner lørdag 18. juli.