Tradisjonen tro, Røros-ordføreren holdt også denne gang hilsningstale ved åpninga av Rørosmartnan.

For dagens Røros-ordfører, isak V. Busch, var det første gang, og han startet med å takket Aina Sandnes Røste, Dag Harald Bakken, Martin Løvø, Erik Roll og Jo Ryen for vakker fremføring av Røros-sangen.

Dette sa ordføreren:

Kjære alle sammen! Velkommen hit til malmplassen. Dere står nå på historisk grunn – i det som var hjertet av industrisamfunnet Røros, og som nå er hjertet i verdensarvstedet Røros. I år er det 40 år siden Røros Bergstad kom på UNESCOS verdensarvliste, og 10 år siden cirkumferensen også ble innlemmet. Den som tror at Røros-industrien nå er en del av historien må tro om igjen. Det går en kobbertråd fra den gamle bergverksindustrien til dagens innovative Røros-industri.

På martnan har folk fra fjern og nær møttes i mange generasjoner. Handelen var helt nødvendig for at et lite bergverkssamfunn skulle ha det de trengte for å overleve, og lasskjørerne vi snart skal ta i mot er en levende videreføring av disse stolte tradisjonene.

Gjennom utvidelsen av verdensarvområdet for ti år siden ble også vinterleden fra Tufsingdalen til Røros en del av verdensarven, som en representant for de gamle transportrutene.

I løpet av de neste fem dagene skal dere alle få ta del av noe av det flotteste Røros har å by på. Det er vinter, det er musikk, handel, dans og folkefest! Folk strømmer til Røros fra både inn- og utland, gamle venner skal møtes igjen og nye vennskapsbånd oppstår. Røros koker av liv de neste dagene, og dere får kjenne på hvordan de gamle martnastradisjonene videreføres og holdes i hevd i ferdasgårdene, i gatene, og med musikk og dans på serveringssteder og forsamlingslokaler.

Rørosmartnan er en fantastisk arena for den immaterielle kulturarven, og martnan må rett og slett bare oppleves og nytes! På Røros kommer dere til å møte mye bra folk! Nyt den gode martnasstemningen, og vær med på å spre glede og latter. Snakk med en fremmed og ta deg tid til å nyte handel, mat, musikk og vennskap.

Jeg vet ikke om du har vært på martna før, Iselin, men jeg er veldig glad for at du er her hos oss nå, og lover deg gode dager her på Røros.

Godtfolk, det er en stor glede og ære for meg å be dere ta vel i mot næringsminister Iselin Nybø!