- Her får dere julestemning, sier Hildur Norum. Hun er museumspedagog og en av formidlerne ved Stiklestad nasjonale kultursenter (SNK).

Nå er hun i full gang med å forberede seg til helga. For til Stiklestad kommer det besøkende fra fjern og nær for å finne roen og kjenne på julestemninga. Noen år har det vært så mange som 7.000 besøkende på Stiklestad under arrangementet "Jul igjen".

Overhengende fare for fjøsnisser

- Her kan du gå rundt og lukte, smake og kjenne på stemningen. Og du kan ta turen innom julemarkedet - her selger de alt fra olivenolje til selbuvotter. Og plutselig kan det dukke opp en fjøsnisse, ler Norum.

- I museumshusene lyser det lunt fra vinduene og så tennes fakler utenfor.

Hun sitter i Molåna mens det knitrer godt fra peisen ved siden av henne. På bordet har hun dekt på med småkaker - berlinerkranser og sirupssnipper - og søte små kaffekopper i ekte bestemor-stil. Hjemmekoslig og stemningsfullt. Utenfor ligger et hvitt teppe av nysnø - den kom som bestilt.

Lager minner

- Vi har arrangert "Jul igjen" på Stiklestad i over 30 år. Vi ser at de som kom med ungene sine for noen år siden, nå kommer tilbake med barnebarna. Dette er et arrangement som passer for hele familien.

Å komme inn på julemarkedet er gratis, så lenge man ikke kjøper noe. Men publikum må betale billett for å komme inn på museumsområdet. Her er det fortellerstunder med Snekker Andersen, Teskjekjerringa og tausa Ingeborganna. Her kan de lurkikke inn i vinduet til en familie som feirer jul som de gjorde på 50-tallet, og det er aktiviteter og opplevelser i alle husene.

- Her får de slått av og lagt bort stresset før jul. Det er jo slike opplevelser som skaper minner og som man husker etterpå, sier Norum.

Hun mener det er viktig å ta seg tid til å senke skuldrene og finne stemningen før jul.

- Vi må finne de små høydepunktene igjen, som kanskje er på vei bort.