Pianist og professor Tor Espen Aspaas fra Røros fikk tirsdag kveld St. Olavs Orden. - Med din innsats i Vinterfestspillene har du bidratt til å løfte verdensarvbyen Røros til en ny dimensjon som internasjonal kulturarena som trekker til seg stjernemusikere fra hele verden. Og de drar hjem målløse over hva man har fått til her i den lille byen på fjellet. Det sa Fylkesmann i Sør-Trøndelag, Brit Skjelbred, i sin tale under overrekkelsen av ordenen.

Røros Hotell, Røros kommune og Vinterfestspill i Bergstaden sto for arrangementet i Storstuggu.  Arrangementet startet med solokonsert med Tor Espen Aspaas i Falkbergetsalen - "Chopin i sideværelset".

Fylkesmann Brit Skjelbred foretok den offisielle overrekkelsen. I statuttene for ordenen står det: «Denne orden tildeles som belønning for utmerkete fortjenester for Norge og menneskeheten».

-  Det er fordi din innsats og din livsgjerning blir sett og vurdert til å kvalifisere for en slik beskrivelse at du får denne utmerkelsen.  Det er mange rundt om i Norge som hver dag gjør en utmerket jobb og gir sine helt vesentlige bidrag til nasjonens vekst og utvikling, men det er langt mellom dem som får høre at deres livsgjerning er av «utmerket fortjeneste for menneskeheten». Det har du nå fått høre, og vi er mange som gleder oss med deg i dag, sa Skjelbreid.

- En stor musikkpersonlighet

Hun sa videre at Aspaas er en stor musikkperonlighet med bredt engasjement og en musiker på høyt kunstnerisk nivå.

- Når du på en konsert eller foredrag har spilt din siste tone og sagt ditt siste ord, sitter man igjen med hjerte og sjel fullt av innhold, la Skjelbred til.

Hun kom også inn på Aspaas´engasjement for Vinterfestpill i Bergstaden som startet med  et ønske om å gi tilbud om klassisk musikk på hjemstedet.

- Festivalen har vokst seg til et flaggskip som blir lagt merke til - og kopiert - både nasjonalt og internasjonalt. Det er ikke minst på grunn av innsatsen for rekruttering og talentutvikling, konsertforedraget og den uortodokse måten musikken møter byen på. Dette må virkelig være et godt eksempel på sniksymfonisering, sa Skjebred videre.

Folkehelsearbeider

Fylkesmannen sa  også at St. Olavs Orden henger høyt.

- Det du har utrettet for musikk- og kulturlivet representerer virkelig en innsats av slik betydning at du er vel kvalifisert, og at utnevnelsen er vel fortjent, sa Britt Skjelbred før hun dekorerte Tor Espen Aspaas til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Tor Espen Aspaas ble også invitert til audiens hos H.M.Kongen for å takke for tildelingen.

Aud Selboe, talskvinne for forslagsstillerne, holdt også en fin tale til Aspaas.

- Det at du er til er en av årsakene til at Vinterfestspill i Bergstaden ble til, sa Selboe blant annet.

Tor Espen Aspaas er ikke bare en  musikkunstner, men også en kunstner med ord. Det viste han gjennom en flott takketale der han takket musikken, mentor Liv Glaser og en rekke andre. Nærmere 300 personer var til stede i Falkbergetsalen tirsdag kveld, og arrangementet ble ledet av styreleder i Vinterfestspill i Bergstaden, Valgerd Svarstad Haugland.

Hør en smakebit fra konserten, fylkesmann Brit Skjelbred og intervju med Tor Espen Aspaas her:  (Flere bilder under reportasjen)

Les også:

http://nearadio.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=6841