- Har dere bestilt?

Metra Gul Hussain har nettopp kommet på jobb og når hun kikker ut av åpningen på matvognen, får hun øye på noen kunder som står og studerer menyen til Kebab King.

Det har de ikke, og Metra tar smilende imot bestillingen.

Foto: Karin Jegtvik

Verdifull erfaring

Hun har nettopp kommet på jobb. Det er torsdag ettermiddag, og hun er ferdig for dagen på studiespesialisering ved Malvik videregående skole. Nå har hun fått på seg arbeidsklærne og står klar til å ta imot bestillinger fra sultne kunder utenfor Torgkvartalet i Stjørdal.

- Jeg får veldig mye erfaring av å være her. Jeg får verdifull arbeidserfaring, jeg får snakket med folk og jeg får oppleve det å jobbe under stress, forklarer Metra.

Hun er 16 år og dette er hennes aller første jobb.

- Jeg lærer å jobbe effektivt og hvordan jeg skal håndtere stress, og jeg lærer hvordan jeg skal holde det ryddig rundt meg og gjøre kundene fornøyde, fortsetter hun.

Sysselsatte streikerammede

Det er mange ungdommer i Stjørdal som har fått jobb hos Kebab King. Det er Marius Sivertzen som driver take away-vogna, og han syns det er viktig å gi ungdom arbeiderfaring.

- Jeg syns det er viktig at de har noe å gjøre, at de får arbeidserfaring og får muligheten til å bygge CV-en sin.

Sivertzen tok inn en del videregåendeelever til å jobbe hos seg mens lærerne ved Ole Vig streiket.

- De satte pris på at de fikk komme her å gjøre noe. Og jeg syns det er viktig å bidra - gi de noe å gjøre så de ikke sitter oppe til langt på natt, men føler de har forpliktelser.

Foto: Karin Jegtvik

Sultne på å jobbe

Det krever litt ekstra av arbeidsgivere å ansette ungdom som ikke har noen arbeidserfaring fra før. Sivertzen må fortelle de at de ikke bare kan droppe jobben selv om det er pent vær og de heller ønsker å være sammen med vennene på stranden.

- Ja, det krever litt ekstra i starten, men vi må jo satse på framtida. Det er de som skal ta over, og da må de få erfaring. De kommer langt med engasjement og vilje - det er det eneste jeg krever.

Han oppfordrer andre arbeidsgivere til å tenke på samme måte.

- Ungdommene er sultne på jobbe og sultne på å tjene penger og de løper føttene av de fleste, avslutter han.