– Gjennom arbeidet med leira har jeg lært meg å sette pris på og se verdien av deformasjoner, arr, sår og forvridninger. Jeg søker etter det råe og nakne – det som føles ekte, sier kunstner Tiril Havdal i en pressemelding.

Ifølge Levanger Kunstforening viser Havdal i utstillingen "Veien og dagene" en samling keramiske arbeider som kan beskrives som organiske former i grenselandet mellom vekst og nedbrytning.

– I sin vakre brutalitet gir de assosiasjoner til menneskenaturen, og hvordan hendelser som kan bryte ned og rive oss i stykker samtidig setter spor som gir grobunn for videre vekst og utvikling mot nye steder i livet, heter det videre i pressemeldingen.

Lyd fra Marthe

I tillegg kan publikum under åpningen oppleve et utdrag fra lydverket "Berginger" av komponist Marthe Belsvik Stavrum.

Komposisjonen ble skapt med bruk av blant annet Tirils keramiske objekter og stein, og er et utdrag fra et større samarbeidsprosjekt som planlegges å vises i sin helhet på Sagauka i Melhus i juni 2023. Tiril Havdal (f. 1974) har vært kunsthåndverker siden 1995, og arbeider i eget keramikkverksted i Veksthuset på hjemgården Oppigard Havdal i Melhus.

Hun har stilt ut på en rekke gallerier og er innkjøpt av Trondheim Kommune og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Hun er tilknyttet Senter for keramisk kunst på Ringebu, og har for tiden Statens kunstnerstipend.Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd og Trøndelag Fylkeskommune.