- Det er lagt ned et betydelig arbeid i forkant for å få den nye folkehøgskolen opp å gå, forteller Renate Greve, som er prosjektleder for Øyrekka folkehøgskole.

Bør søke tidlig

I årevis har de jobba for å overbevise politikerne om at en folkehøgskole på den idylliske øya Mausund i Frøya kommune, er en lur investering. I desember fikk de endelig svaret de ventet på, og i august kan de ta imot de første elevene.

- Vi har kapasitet til å ta imot 100 elever, men siden vi er i oppstartsfasen har vi lagt ut 45 elevplasser i år, sier Greve.

Opptaket starter i februar og søknadsfristen varer så lenge det er plasser å søke på.

- Men vi råder de som har lyst til å gå her til å søke så tidlig som mulig. Det er førstemann til mølla, så skal de være sikra plass bør de være tidlig ute, sier Greve.

Et verdivalg

- Her kommer du tett på naturen og tett på folket, og du kan puste med magen. Det tror jeg folk trenger i dagens hektiske samfunn.

Hun vet hva hun snakker om, for i desember solgte hun huset på Frøya, tok med seg familien og flytta til Mausund.

- Det var et verdivalg for oss dette. Vi hadde begge gode lederjobber og levde bra. Men livet var hektisk og altoppslukende, så vi måttet spørre oss selv om det var dette vi ønsket å få ut av livet. Da svaret var nei, måtte vi gjøre noe med det.

Byr på kystkultur

Mausund er et tettsted og øygruppe med om lag 200 innbyggere. Dette er det mest befolkningstette området i øyrekka utenfor Frøya, som strekker seg fra Kya i sør til Halten i nord.

- Folkehøgskolen bygger på det som er nært oss og ekte. Hvem kan vel by på kystkulturen bedre enn oss, spør hun retorisk.

- Vi ønsker å gi elevene en smakebit på det kysten har å by på - det beste av kysten.

Linjene skolen tilbyr til høsten er: Bærekraft, fiskeri, havbruk, festival/event og lederutvikling.

- Det er jo ikke en yrkesfagskole, men vi ønsker at elevene skal få anledning til å tenke over om dette er en retning de ønsker å bygge videre på.

Slik skal Øyrekka folkehøgskole bli når den står ferdig. Inntil videre oppretter de en brakkerigg. Til høsten står de klare til å ta imot 45 elever på Mausund utenfor Frøya. Foto: Grafisk illustrasjon

Blir en opplevelse

- Hva er det som mangler nå før dere kan ta imot de første elevene?

- Jeg kan jo si hva vi har, og det er masse engasjement, optimisme og pågangsmot. Ellers mangler vi det meste.

- Det skal jo bygges en stor flott skole her, men i mellomtida setter vi opp en brakkerigg, som er vanlig helt i oppstarten av en ny folkehøgskole.

Nå ønsker prosjektlederen at de skal bli den skolen med flest følgere på sosiale medier før skolestart. Derfor oppfordrer hun alle til å følge Øyrekka folkehøgskole på Facebook og Instagram.

- Så er alle hjertelig velkommen til et fantastisk skoleår på Mausund. Det kommer til å bli en opplevelse, og vi er klar for å ta imot dere, avslutter Greve.