– Nyere hjerneforskning og forskning på kroppens biologi viser at sang, musikk, dans og andre kulturuttrykk virker direkte inn på kroppens fysiologi, forteller Odd Håpnes.

Han er musikkviter og daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Torsdag holdt han lunsjforedrag i Sangerhuset på Røros i forbindelse med Artut kulturfest.

– For eksempel fører det til produksjon av hormoner som serotonin og dopamin, og hormoner som beskytter oss mot infeksjoner. Og det er klart at det vil ha positive effekter på helsa, sier Håpnes.

Bekjemper bakterier med korsang

Kultur kan være det meste, forteller han. Sang, film, å løse kryssord, danse, strikke, teater, male og så videre. Men det er en forskjell i helseeffektene når det kommer til å være tilskuer til for eksempel korsang kontra det å synge i kor selv.

– Hvis du lytter så får du en reduksjon av stresshormonet kortisol. Du blir beroliget og opplever velvære. Hvis du synger selv, så har det de samme effektene, men i tillegg så får du økt produksjon av immunglobulin, som er et stoff som bidrar til å bekjempe bakterier.

Artikkelen fortsetter etter lydklippet.

At kultur har positive helseeffekter er noe som burde få større anerkjennelse, mener Håpnes.

– Noen plasser begynner det å bli tatt på alvor. Men den kunnskapen som jeg snakker om her i dag er altfor lite kjent i skole- og helsefeltet, og i kulturfeltet selv.

– Hva burde man gjøre?

– Man kan for eksempel sette inn kultur hver dag i skolen med sang og dans, og man kan sette inn sang og musikk i helse- og omsorgstjenesten. Det vil gjøre dagen rikere, dempe uro og skape bedre livskvalitet.

Hadde innført obligatorisk sang og dans

Håpnes forteller at hvis han hadde vært rektor ved en skole ville han gjort det obligatorisk med sang og dans hver dag.

– For det har så sterke effekter på hjernen. På samme måte som jeg er veldig for at vi skal ha matematikk og de andre fagene. Vi stiller ikke spørsmål ved matematikk og om det er viktig, men vi skjønner ikke at ved å jobbe med estetiske fag så vil det lette læring og bedre hukommelsen.

Folkehelsekoordinator i Røros kommune, Frode Bukkvoll, var også til stede under foredraget i Sangerhuset. Han forteller at dette er noe han tenker over i sitt arbeid.

– Det er det, og jeg vil nok tenke enda mer på det nå etter å ha hørt dette, og sett hvor mye veldokumenterte studier som påpeker det, sier Bukkvoll.

Odd Håpnes skal også orientere om dette temaet i kommunestyremøtet på Røros torsdag kveld. Møtet ser du direkte her på Nea Radio fra kl. 19.