Synne Dyrhaug / Nils Kåre Nesvold

Den 18.oppsetningen av Elden ble en mektig forestilling som skildret krigens grusomheter sterkere enn tidligere. Onsdag kveld var det premiere ved Slegghaugan på Røros.

Historien skildrer Nordens mest dramatiske krigshistorie da Karl XIIs karolinerhær i 1718 invaderte Trøndelag og det skildrer tilbaketoget da generalløytnant De la Barre inntok Bergstaden. Dødsmarsjen endte med katastrofe og omlag 3.000 soldater mistet livet på tilbaketuren.

Sitter som et skudd

Historien blir tydelig fortalt og er blitt enklere å forstå gjennom en klar tidslinje og en forteller. Skuespillerprestasjonene, musikkenog lyssettingen sitter som et skudd. Lyden er gjennomgående god med unntak av småproblemer i starten som garantert blir borte i de neste forestillingene.

Fornøyd regissør

Også spillende regissør Paul Ottar Haga sier til Nea Radio at han er svært godt fornøyd med årets forestilling. Og det har han all grunn til å være.

Professor, forfatter og filosof Henrik Syse sto for den offisielle åpningen av årets Elden. I sin tale snakket han mye om å komme hjem.

– Å komme til Røros er som å komme hjem for meg. Med dette spelet har rørosingene gjort Røros til et hjem for enda flere - et hjem som enda flere kommer tilbake til.

– Femonenalt

Syse sa også at noen adjektiver er blitt borte fra språket.

– På 70-tallet brukte mange ordet fenomenalt. Det brukes nesten aldri lenger. Dette spillet er ledet fram av fenomenale mennesker - det er fenomenalt, sa han.

Og det ble en fenomenal forestilling.