Denne uken ble årets Olavfest avsluttet. Og det med en storslått konsert på Festningen. Åge Aleksandersen hadde fått med seg Marja Mortensen, Morten Abel og Odd Nordstoga, og til sammen laget de en folkefest det gnistret av. Bokstavlig talt.

Våt opplevelse

12.000 publikummere var samla på festingen onsdag kveld, og midt i folkemengden en meget fornøyd festivaldirektør.

- Åh ... Nå svulmer hjertet mitt, sier Petter Fiskum Myhr i det Åge Aleksandersen og Sambandet går på scenen og kjører i gang avslutningskonserten på festningen med legendariske "Levva livet".

- Åge har hele spekteret av følelser. Fest, glede, sorg, triste historier og mange ting som gir mening i tilværelsen. Mening i tilværelsen gir håp og vi trenger håp - det er det som har vært tema for Olavfest, fortsetter han.

Midt i konserten måtte artistene ta en pause på grunn av været. Det lynte og tordnet rundt konsertområdet, og regnet bøtta ned. Odd Nordstoga hadde nettopp spilt "Dans, dans, dans", men tross uværet var det ingenting å utsette på stemningen. Trønderne er godt vant.

Det ble veldig vått underveis i konserten med Åge Aleksandersen på Festningen onsdag kveld. Og artistene måtte forlate scenen og ta 20 minutter pause på grunn av lyn og torden halvveis ut i konserten. Foto: Karin Jegtvik
Det ble veldig vått underveis i konserten med Åge Aleksandersen på Festningen onsdag kveld. Og artistene måtte forlate scenen og ta 20 minutter pause på grunn av lyn og torden halvveis ut i konserten. Foto: Karin Jegtvik

Godt besøkt

Myhr har vært direktør for Olavfest i ni år nå, og syns gjennomføringen av årets festival sto til forventningene.

- Festivalen har vært like utrolig bra som jeg håpet på. Det er en mangfoldig festival. Det er konserter, det er samtaler og det er utstillinger, som Gaia - jordkloden - i Nidarosdomen. Det er først når festivalen er i gang at vi ser hvor godt dette spiller sammen og vi får oppleve helheten, sier Myhr.

Festivalen har vært godt besøkt. Det har vær mange til stede på konsertene i Nidarosdomen og Vår frue Kirke, og konserten med Bjørk på Festningen i helga går inn i minnebøkene som en opplevelse verdt å huske for mange. Tross fotoforbudet. Spesielt med tanke på at Kyiv kammerkor var de som varmet opp for den store artisten fra Island.

- Det er så mange opplevelser i løpet av festivalen jeg ønsker å trekke fram; dødssyke Shabana Rehman som snakket om håp, Kyiv kammerkor - de kunne jeg snakket mye om, Tord Gustavesn og Nils Petter Molvær, men konserten med Kae Tempest i Nidarosdomen var noe helt spesielt.

12.000 publikummere fikk med seg avslutningskonserten på Festningen under Olavfest 2022. Foto: Frode Bjørgmo Strømsvik

Den viktigste konserten

Kae Tempest er en poet, forfatter, musiker og dramatiker, som definerer seg selv som ikke-binær. Tempest blir presentert som en av de fremste og mest fremadstormende stemmene i England, og hadde konsert i Nidarosdomen mandag kveld.

- Vi kunne ikke hatt denne konserten noe annet sted enn i Nidarosdomen. Tempest framførte tekster om smerte, håp og nåde, og sa til publikum at de kunne føle seg fri og gjøre som de ville. Danse om de følte for det, eller la være.

- Konserten med Kae Tempest var den viktigste på Olavfest 2022.

Glad og trist på samme tid

Avslutningskonserten på Festningen er det siste Petter Fiskum Myhr gjør som direktør av Olavfest. Fra og med nå skal han være pensjonist, og Steinar Larsen, som har vært daglig leder i Trondheimssolistene, tar over direktørjobben.

- Det blir fint det. I tre år har jeg visst at jeg skal slutte etter Olavfest 2022. Så dette er en kveld fylt av glede og vemod. - Vemod er min favorittstemning. Å være glad og trist på samme tid - finnes ikke noe bedre enn det.

For når noe er over, følger noe nytt. Myhr gleder seg til tilværelsen som pensjonist.

- Da får jeg frihet til å gjøre det jeg vil. Jeg skal lese, gå på konserter, skrive, holde foredrag og reise. Jeg har en plan om å legge opp dagene og starte dagen på en helt annen måte enn jeg gjør i dag. Jeg gleder meg som en unge til det. Hør hele intervjuet med Petter Fiskum Myhr her: