Mer enn 200 000 nordmenn synger i kor. Bare idretten er større.

- NM for kor bare vokser og vokser. I forrige NM konkurrerte 1 100 sangere i 12 ulike klasser. I år konkurrerer rekordmange 1 600 korsangere i hele 17 ulike klasser! Dette er ett av flere tegn på at korinteressen i Norge er i vekst, sier president Stein Høyer i Norges Korforbund.

Sterk vekst i seniorkor

Hele 58 kor og vokalgrupper er med i årets mesterskap. Nytt av året er det at man har opprettet en egen konkurranseklasse for barnekor. I tillegg er det opprettet en egen klasse for seniorkor, det vil si kor der medlemmene er over 67 år.

- Folk i Norge lever stadig lengre, og vi ser en sterk vekst i antall seniorkor i Norge. Derfor er vi glad for at vi nå får konkurranseklasser for alt fra barn til senior i Kor-NM, forteller Stein Høyer.

Rekordmange NM-deltakere

Korene som deltar i årets NM representerer et svært vidt spekter rent musikalsk, og skal synge alt fra barokkmusikk og folketoner til poplåten «Don’t kill my vibe» av artisten Sigrid.

Neon Vokal fra Romerike stiller opp for å forsvare NM-tittelen fra 2017. I eliteklassen møter de Den norske Studentersangforening fra Oslo som er Norges eldste kor.

- Til slutt møtes de beste korene i en stor Norgesmester-finale i Olavshallen lørdag kveld. Koret som vinner finalen, blir Norgesmester og vinner 50 000 kroner, forteller Tove Ramlo-Ystad, som er musikalsk ansvarlig for NM.

Hun er blant annet kjent som dirigent i det prisbelønte damekoret Cantus, det vil si koret som synger i de populære Disney-filmene Frozen 1 og 2. President Stein Høyer mener Frozen-suksessen sier mye om nivået på norske kor.

- Norske kor ligger virkelig i verdenstoppen! Det ser vi når de oppnår verdenssuksess slik som koret Cantus nå har gjort ved å ha blitt valgt av Disney ikke bare én, men to ganger, når de ble bedt om å synge også i Frozen 2-filmen som har norgespremiere juledag, sier president Stein Høyer i Norges Korforbund.

KOR-NM: Fosenklang damekor vant klassen damekor B under forrige NM. Foto: Svend Berggren
KOR-NM: Selbu Korensemble på veg til NM i kor i Trondheim, men som oppvarming tilbyr de gratiskonsert i Bell amfi i kveld. Foto: Bernt Kulseth