– Det er en viktig dag for alle samer i hele Saepmie. Det er en markering av at det er samenes nasjonaldag og at vi er ett folk i fire land som feirer denne dagen, sier Toini Bergstrøm fra Aajege som er en av arrangørene til Nea Radio.

I motsetning til fjoråret som var en digital feiring blir det i år altså en fysisk markering. – Ved Doktortjønna skal vi synge Samefolkets sang og ha hilsningstaler fra ordfører i Røros kommune, Isak Veierud Busch, og sametingsrepresentant Lisa-Marit Pentha-Stavsøien, sier Bergstrøm.

29 år med feiring

Samenes nasjonaldag ble vedtatt av Samekonferansen i Helsinki i 1992 og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Den ble feiret for første gang i 1993.

– For meg er dette en relativt ny dag. Det er ingen dag jeg har noe særlig forhold til i min oppvekst, men ble en dag for meg i voksen alder. Jeg tenker det er vår oppgave å skape et forhold til dagen hos den oppvoksende generasjonen, avslutter Bergstrøm.

Hør intervjuet med Toini Bergstrøm først og Aino Danielsen etterpå fra lokal-lunsjen med Per Magne Moan:

Program

Lørdag 5. februar

1700 Rørosmuseet Åpning av utstillingen «Aerpie» og «performance» med Marika og Madeleine Renhuvud Informasjon og påmelding se Rørosmuseet sin hjemmeside Søndag 6. februar

1000 – 1500 Rørosmuseet Åpne utstillinger «Aerpie» og «Hvem eier historien» Gratis inngang

1200 Bergstaden Ziir Sørsamisk – norsk gudstjeneste Med Harald Hauge og Bergstadkoret

1330 – 1600 Ute ved Doktortjønna Enkel servering rundt bålpanna Grillet pølse, saft, kaffe og kake Gratis Sang og hilsning fra ordfører i Røros kommune Isak V. Busch og Sametingsrepresentant Lisa Marit Pentha-Stavsøien Aktiviteter Ta med skinn / sitteunderlag og utstyr til aking og skilek Parkering ved skolen

1600 Røros kino, Storstuggu Lise & Snøpels – Venner for alltid, aldersgrense 6 år Gratisbilletter tas ut på Storstuggu.

1800 Røros kino, Storstuggu Radji – en dokumentar om familien Marainen Gratisbilletter tas ut på Storstuggu

Velkommen!