Kulturminister Linda Hofstad Helleland benyttet anledningen til å gratulere Kong Harald med 80-årsdagen før hun åpnet Rørosmartanan.

Åpningsseremonien på Malmplassen startet klokka 12 med joik, sang, taler, tablåer, dans og musikk og 80 hesteekvipasjer anført av lasskjørere og forbønder.

Først slo hyttklokka før Solveig Andersson framførte en joik.

Etter at hyttklokka slo, joiket Solveig Andersson. Foto: Nils Kåre Nesvold

Rørossangen ble framført av Oda I. S. Ødegård og Per Ivar Lundli til musikk av Jo Ryen, Erik Roll og Martin Løvø.

Oda Isabella S. Ødegård og Per Ivar Lundli sang Rørossangen. Foto: Nils Kåre Nesvold

Programmet besto videre av et tablå med Astrid Tronsmoen, Dag Harald, Ingrid og Maja Bakken.

Astrid Tronsmoen, Dag Harald, Ingrid og Maja Bakken bidrog med tablå. Foto: Nils Kåre Nesvold

Ordfører Hans Vintervold ønsket velkommen før kulturministeren Linda Hofstad Helleland foretok den offisielle åpningen.

Ordfører Hans Vintervold ønsket gjestene velkommen til martnan. Foto: Nils Kåre Nesvold

Gratulerte Kongen

Kulturministeren benyttet anledningen til å gratulere Kong Harald med 80-årsdagen som faller sammen med åpningen av den 164. Rørosmartnan.

– Nå roper vi ut landets største bursdagshilsen, sa kulturministeren før flere tusen personer stemte i med "Gratulerer med dagen, Kong Harald".

Valfartet i hundrevis av år

– Og tenke på at hit har folk fra hele landet valfartet i hundrevis av år – og der handelshistorie, tradisjonshåndverk og har vært sentral i å utvikle vår kulturarv. Tradisjonen har ikke falmet – snarere tvert imot. Både for meg og for mange, mange andre, er Rørosmartnan et av årets høydepunkter i Trøndelag, sa kulturministeren blant annet.

Hun trakk fram at Røros er en av landets vakreste og best bevarte trehusbyer.

– Denne verdensarven forvalter dere på en veldig god måte, sa hun.

Frivilligheten viktig

– Det som virkelig gjør Røros til et unikt sted, er menneskene her og gløden dere har for lokalsamfunnet deres. Vi som har besøkt Røros gjennom mange år og blitt glad i Bergstaden - ser dette engasjementet veldig tydelig. Vi ser det i Vinterfestspill, vi ser det i all frivilligheten rund oppsettingen av Elden, av museumsvirksomheten deres, i KulturTurisme-satsingen deres og vi ser det i kulturlivet gjennom hele året. Og ikke minst ser vi det i Rørosmartnan.

– Dere tør å satse

Kulturministeren trakk også fram at på Røros har norsk handelshistorie, tradisjonshåndverk og matkultur en unik arena.

– Her viser dere fram forbindelsene mellom gammelt og nytt, fortid og framtid, og bruker dem til å skape gode opplevelser, både for dere selv og for andre. På Røros har dere øye for muligheter, og dere tør å satse. Jeg er imponert over hvordan dere stadig klarer å se kultur, næring og reiseliv i sammenheng. Det generer verdier, både for Røros og for resten av landet. Dette engasjementet og denne satsingsviljen gjør dere til et eksempel til etterfølgelse. Så er det heller ikke uten grunn at Røros er kåret til Årets kulturkommune flere ganger. Jeg er sikker på at Martnan også i år vil være en begivenhet som skape gode minner og verdier – både kulturelt og for handel, sa kulturminsteren før hun erklærte årets Rørosmartna for åpnet.

Folkedans og folkemusikk

Etterpå var det folkedans og folkemusikk før omlag 80 hesteekvipasjer ankom Malmplassen.

Konferansierer var Astrid Tronsmoen og Dag Harald Bakken sammen med døtrene Maja og Ingrid. Rulle Smit sto for regien.

Flere tusen hadde møtt fram under åpningen av Rørosmartnan. Bildet er tatt fra kirketårnet i Bergstadens Ziir. Foto: Per Magne Moan