Bunads- dress- og koftekledde snåsninger med flagg - både det norske og samiske - møtte Hans Majestet Kong Harald V da han besøkte Snåsa søndag. Været hadde også kledd seg i sin fineste drakt og høstsolen viste seg i all sin prakt og pyntet landskapet ekstra vakkert for anledningen.

- Viktig å bevare språket

Det storstilte besøket skyldtes åpningen av den samiske språkuken - Gïelevåhkoe. En uke Kongen synes er viktig å markere.

- Samisk språkuke fremmer det samiske språket og det er en del av vår kulturarv, så det er viktig, sa kongen til NRK Sápmi rett etter at han ankom Snåsa søndag ettermiddag.

Det samiske språket har lenge vært utrydningstrua, siden stadig færre snakker det. Men ifølge Hanne-Lena Wilks, som er leder for den samiske språkuka i Snåsa, er det nå en positiv utvikling. Stadig flere snakker det og er stolt av sin samiske identitet. Hun tror det er viktig å synliggjøre språket ved å sette av en hel uke som skal handle om samisk språk.

- Vi hører det sørsamiske språket stadig oftere, og det har blitt en sterkere bevisstgjøring av språket og at det er viktig å ta i et tak for å bevare det.

- Det betyr kjempemye for oss at Kongen prioriterer å komme hit for å åpne denne språkuka. Det viser at han bryr seg om det samiske språket og kulturen, og det har en sterk symboleffekt.

Leder for den samiske språkuka, Gïelevåhkoe, Hanne-Lena Wilks og ordfører i Snåsa, Arnt Einar Bardal, hadde aldri møtt Kongen før, og var veldig spente før besøket. Foto: Karin Jegtvik

Kongen sier at han setter stor pris på ildsjelene, som har sørget for å ta vare på og gjenoppretter det sørsamiske språket.

- Det er viktig at det blir bevart. Det sørsamiske språket er det få som har snakket i det siste, så det må bevares og gjenopptas. Jeg er veldig glad for de ildsjelene som står for å gjenopprette det sørsamiske språket, sier han.

- Foreldrene er viktige for å overføre språket videre til barna sine.

Barna ved Snåsa skole venter på at kongen skal ankomme Snåsahallen. Foto: Karin Jegtvik

Fikk språkpris

Kongen delte også ut den samiske språkløftprisen for 2022 under besøket. Den var det Aage Agnar Solbakk - Lemet-Jon Aage - som fikk.

Solbakk er fra Tana, og fikk prisen for at han gjennom mange år har formidlet tradisjonell kunnskap på samisk og publisert flere fagbøker.

- Det er hyggelig å kunne hedre en av ildsjelene med en pris, sa Kongen om prisutdelingen.

Kongen overrakte den samiske språkløftprisen for 2022 under arrangementet i Snåsahallen. Prisen gikk til Aage Agnar Solbakk fra Tana, for sin formidling av kunnskap på samisk. Foto: Karin Jegtvik

Hans Majestet Kong Harald har aldri vært i Snåsa som konge før - men som kronprins for over 60 år siden. Ifølge NRK har Kongen som mål å besøke alle kommunene i hele Norge, og nå mangler han om lag 20 kommuner. Kommuner i Trøndelag han ennå ikke har vært på offentlig besøk i er Skaun, Rindal og Høylandet.

Smykke bringer lykke

To som var veldig glade for at Kongen tok turen til Snåsa søndag var 12 år gamle Ella Johanna Jåma-Berg og 10 år gamle Aina Soleima Dunfjeld-Berg. De fikk møte ham da han ankom Snåsahallen etter at han hadde spist en bedre lunsj på det sørsamiske museumet og kultursenteret Saemien Sijte.

Ella Johanna hadde en vedskie til ham, som han skulle hive på et bål foran inngangen til hallen. Og Aina Soleima ga ham et smykke av bein, som skulle bringe lykke og styrke til Kongen.

- Det var kult å møte ham, sier Aina etter møtet.

- Og veldig kult at han kommer hit. Til Snåsa, som nesten ingen har hørt om, fortsetter Ella Johanna.

Ti år gamle Aina Soleima Dunfjeld-Berg og 12 år gamle Ella Johanna Jåma-Berg fikk møte Kongen, og overrakte gaver. Foto: Karin Jegtvik

Tradisjonsmat på menyen

I tillegg til Kongen var også distrikts- og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik til stede, ordføreren i Snåsa, Arnt Einar Bardal, alle sametingspresidentene, statsforvalter Frank Jensen og politimester Nils Kristian Moe.

De ble alle servert tradisjonell samisk mat og lokale delikatesser fra Snåsa til lunsj.

På menyen:

  • Kokt tunge på knekt med syltede kantareller,

  • Roastbiff av reinytrefilet på laejpie, tradisjonelt samisk brød

  • Leverpostei av reinlever med bacon og kantarell på rugbrød

  • Røkt villaks på butterdeigsterte med grønnkål fra Snåsa

  • Gulrot fra Snåsa kokt i appelsinjuice med seterost fra Eggensetra og tørket reinkjøtt

Dessert:

  • Multeterte

  • Makroner med brunosttoffe

  • Konfekt med multer

Bordet er lekkert dekket til kongebesøket søndag ettermiddag. Her fikk Hans Majestet servert en meny bestående av samisk tradisjonsmat og lokale råvarer fra Selbu. Foto: Karin Jegtvik

Den samiske språkuka, Gïelevåhkoe, blir markert flere steder i landet. Mandag starter den i Røros. For fullt program se her: Samisk språkuke.

Hør alle intervjuene her: