I bakgården i Kirkevegen 8 i Stjørdal sentrum rigges det nå til loppis og bruktmarked. Venner og kjente har den siste tiden kvittet seg med kult stæsj og Bente Lervaag Welland hadde også en del til overs etter flytting for ei stund siden.

Historien om kattetrappa

Nå benytter hun anledningen til å arrangere en kattekafé i bakgården sin og samtidig samle inn penger til organisasjonen Trøndelag Dyrevern.

Huset med den noe spesielle kattetrappa - den skal du snart få høre mer om. Men først ... Kattekafé - hva er det?

– Det er ikke noe annet enn at inntekten av kaféen går til kattene og Trøndelag Dyrevern. Det er salg av vafler, kanelsnurrer og kaffe.

– Vil det være katter til stede også?

Nei, vi har ikke katter her lenger. Det skal vi ikke ha heller, sier Bente.

Men det har det vært en gang. Derfor er det en kattetrapp på veggen på framsiden av huset. Den har mange lagt merke til.

– Vi tok den ned da vi rehabiliterte huset i 2019, og la vi ny kledning utenfor. Og da var spørsmålet blant folk, kommer kattetrappa opp igjen, forteller Bente.

– Og selvfølgelig skulle kattetrappa opp igjen. Nå har vi ikke katt, så vi har en smijernskatt som trives godt der.

Dette er den så omtalte kattetrappa i Kirkevegen 8 i Stjørdal. Her vanket både katter og rekrutter. Foto: Karin Jegtvik

Men denne trappa har blitt brukt av andre enn katter, forteller Bente.

– Den ble satt opp av søstra mi, Ine, på 90-tallet. Og den ble bygget til katten hennes Burre Lynet.

– På 90-tallet var det også rekruttsskole på Værnes, og rekruttene prøvde å komme seg opp trappa de også. Men Ine, vet du, hun ordnet seg med ei bøtte med kaldt vann, som hun helte over rekruttene som prøvde seg i helgene, ler Bente.

Mange katter har fått hjelp

Tone Lundsaunet fra Trøndelag Dyrevern er også til stede på arrangementet i Stjørdal lørdag. Hun er svært takknemlig over at Bente og ektemannen Tony vil samle inn penger til organisasjonen.

Organisasjonen jobber for å finne nye hjem til katter, og håper på flere fosterhjem og medlemmer.

– Det viktige er å nå ut til pubilkum for å redusere hjemløshet og formidle hvordan man går frem når dyr ikke har det bra, sier Tone.

Trøndelag Dyrevern ble starta i september 2023, og er en relativt ny organisasjon.

– Over 50 katter er tatt inn og har fått hjelp allerede, forteller Tone.

– Vi har nå fått mulighet til å leie lokaler og har lagt ut en spleis for å sikre inntektene for husleie og andre kostnader som vil påløpe. Vi jobber iherdig for å få til flere grasrotgivere, som er den mest stabile inntekten.

Hør hele intervjuet med Bente og Tone her: