Røros Pride har nylig avholdt sin andre samling for kjærligheten, et arrangement som etter alle øremerker matchet debuten i 2021. Helgen har vært fylt av taler, av gode ord, av oppbygging av hverandre og en evne til å trosse regnværet for å markere at man kan elske hvem man vil.

Ordfører Isak V. Busch under Røros Pride 2022 Foto: Jørgen Bakken

Typisk og utyprisk

Som er typisk for små steder så møtes man ved de store anledningene, og ved de største anledningene kommer også ordfører Isak V. Busch og holder en appell. Hans ord ga gjenklang med talere fra Amnesty, LO, Røros-Pride sine ledere og i oppvisningen som diverse barnegrupper kom med. Felles for alle var parolen å kunne elske den man vil, og være den man vil. Spesielt ble transpersoners rettigheter trukket frem av flere som en kamp flere er velkomne til å delta i. Som er utypisk for små steder, blir Pride omfavnet og hyllet lokalt. Det er lite kritikk å spore når folk møtes ansikt til ansikt.

Røros Pride 2022 Foto: Jørgen Bakken

Alle er inkludert

Langhelgen har bydd på møter på tvers av ståsteder, så vel politisk som ved legning. Under Adam Schjølberg sin stand-up på Røros Hotell ble det spurt hvor mange som var hetero i salen, og et overraskende antall hender ble reist til værs. Dermed var det duket for en festaften med underholdning og dans for alle som ville og ønsket, og hvor alle var virkelig var velkomne. Stemningen ble ikke dempet selv om lyset ble tent kl. 2, mens mange gikk blide og fornøyde ut i nattens duskregn.

Adam Schjølberg med showet "Setter skapet på plass" under Røros Pride 2022 Foto: Jørgen Bakken

I 2022 fyltes paraden av godt over halvparten av Kjerkgatas lengde. I årene fremover er det plass til enda flere.

Hør vår dekning av Pride her: