For første gang noensinne besøker Erik Koritzinsky Falstadsenteret. Et sted han har unngått å besøke i mange år, da det vekker vonde minner om hans far som ble arrestert uten å ha gjort noe galt en desembermorgen i 1941. Men i forbindelse med senterets prosjekt «etterkommernes fortellinger» har han reist oppover for å formidle en sterk historie om hans jødiske far og hans tid på Falstad under 2. verdenskrig.

Saken fortsetter etter lydklippet

- Det gjelder primært det jeg husker fra krigen og den 1.desember 1941 da det plutselig trampet i gulvet, forteller Koritzinsky.

- Det var tyskerne og det norske politiet som kom for å hente min far, jeg husker det fordi de støvlesmellene var en ukjent lyd i direktørboligen ved Trondheim sykehus. Jeg hadde ikke kommet meg på skolen enda, så dette må ha vært tidlige. Jeg husker at mor sa at de hentet far, men far har ikke gjort noe galt så han kommer helt sikkert tilbake.

Men hans far kom aldri tilbake. Etter et opphold på Falstad døde han på Levanger sykehus den 15.mai, 4-5 måneder senere. Det er dette som er hovedfokuset i foredraget Koritzinsky holder på Falstad søndag.

- Alt omkring Falstad og min far, men også hans bakgrunn. Hvorfor ble han arrestert? Hvorfor ble jøder tatt? Far var direktør og overlege, slike høye stillinger skulle jo ikke jøder ha. Jeg vil tro at den stillingen var det høyeste embetet som en jøde hadde den gangen innenfor kommunal eller offentlig virksomhet, sier Koritzinsky.

- Jøder ble veldig trakassert. Uken etter han ble arrestert kom han gående igjennom gatene i Trondheim i et fangetog, lenket sammen og snauklipte. De skulle avluses på Trondheim sykehus, det samme sykehuset han en uke før hadde vært direktør og overlege på. Man kan jo bare tenke seg hvordan en slik trakassering bryter ned menneskeverdet.

En sterk Historie

Koritzinskys far hadde under 1.verdenskrig reist ned til Tyskland for å gi bistand til tyske kirurger, derfor trodde han at han skulle slippe unna under 2.verdenskrig, til tross for at han var jøde.

- Han fikk til og med jernkorset av Keiser Wilhelm II, det befinner seg i dag på holocaust museumet på Bygdøy. Siden han hadde gjort en innsats for tyske soldater trodde han at han skulle slippe unna. Men Nazistene var blinde for dette, jødehatet gikk over alt mulig. Så det er en sterk historie.

Fordragen til Erik Koritzinsky tar utgangspunkt i en bok han har skrevet, som ble til på en litt overaskende og uventet måte da han for noen år siden var på en reise jorden rund.

- Jeg syntes det virket spennende å ta et jorda rundt cruise. Men jeg endte opp med å kjede meg på reisen mellom noen av kontinentene, så jeg begynte å skrive. Plutselig hadde jeg 70 sider med materialet kun basert på hukommelsen, jeg hadde ikke noen notater eller noe på forhånd, det bare kom til meg når jeg begynte å skrive, forteller han.

- Det var i første rekke et prosjekt tiltenkt famlien, men så utviklet det seg til en bok jeg selv finansierte. Jeg ville ha den som jeg selv synes den skal være, ikke som et forlag vil ha den. Jeg har fått god hjelp av min bror Theodor med redigering og tegnsetting, for jeg har bodd 20 år i Frankrike, så å skive på norsk var ikke så lett. Nå er jeg her på Falstad for å presentere boken.

På Falstad for første gang

Det er første gang Koritzinsky orker å besøke Falstadsenteret, han har tidligere ikke orket tanken på å dra dit. Besøket vekker sterke følelser, men han er klar på at historien er såpass viktig at han trosset de vonde følelsene for å komme seg dit.

- Jeg er nødt til å reise rundt, jeg slipper ikke unna. Med en historie som er så viktig så må jeg bare det, men det har ikke vært så lett å komme hit til Falstad, bekjenner Koritzinsky.

- Jeg har alltid unngått Falstad. Selv om jeg har besøkt Selbu mange ganger har jeg alltid tenkt at jeg orker ikke reise hit. Men i nå er jeg her å driver og akklimatiserer meg. Og i morgen skal jeg holde et skikkelig foredrag, det lover jeg!