Det er Selbu teaterforum, Selbu og Tydal historielag og Selbu kommune som står ansvarlig for det etter hvert store filmprosjektet om far Fredrik og sønn Paul Birch på Havernesset i Selbu.

- Det skulle bli en fem-minutters film om det som var den største private steinsamlinga i Europa, men Paul Birchs unike steinsamling ble for liten for manusforfatterne denne gang. Det sier produsent Marit Dahlø i Selbu teaterforum etter å ha vist fram den en time og tjuefem minutter lange lokalt produserte spillefilmen.

Selbu teaterforum har hatt både en og flere fingre med i mange små og store kulturprosjekt i Selbu, med Elisabeth Mathesons "Snømørkt" i 2013 som det hittil største.

Dynastiet på Havernesset

I 1850 fikk Fredrik Reichenwald Birch (1826 - 1898) bevilling som «ene privilegeret landhandler» i Selbu. "Birch kastet seg ikke halsløst inn i det nye. Han begynte som handelsmann i Selbu i 1852, men foreløpig i leide lokaler på Kvello og med Ingebrigt Norbye som bestyrer. Selv beholdt han stillingen hos madam Dahl en tid. Da det så ut til å gå bra, kjøpte han husmannsplassen Søndre Havernesset og begynte straks å bygge hus. Krambua stod ferdig allerede vinteren 1853, og forretningen flyttet da til Havernesset. Sommeren 1854 kom Birch til Selbu for godt", som det står i Selbuboka.

Fredrik Birch var forretningsmann og tjente store penger på handelen med kvernstein. Forretningsmann var ikke hans sønn Paul (f.1865) i samme grad.

Det er denne historia filmen om Birch nå skal fortelle.

Dugnadsinnsats

- Å lage film ble mye mer arbeids- og tidkrevende enn vi hadde tenkt oss på forhånd. Stort sett alt er basert på dugnad, men selvsagt koster det å lage film, sier produsent og prosjektleder Marit Dahlø.

- Ja, mye mer tidkrevende og kompleks enn å lage musikkvideoer, sier filmskaperen, Bernt Kulseth.

- Han er en trollmann, sier Dahlø om samme mann.

Nå gjenstår litt finpuss, blant annet litt etterarbeid med Andreas Nergårds nykomponerte musikk. Deretter skal filmen vises for alle aktører i en lukket forestilling, før Selbu kommune overtar det videre arbeidet med premierevisning og videre markedsføring.

Uansett: Nok en film å glede seg til i Selbu!