Rett ved Væreholmen, på grensen mellom Trondheim og Malvik, ligger Væres Venner felleshage. Det var Frivilligsentralen på Ranheim som tok initiativet til prosjektet.

– Her har vi fokus på sosialt samvær og biologisk mangfold, forteller Marina Görtz fra styret. Hun jobber til daglig i Naturvernforbundet og bruker mye av fritiden på å utvikle hagen.

Saken fortsetter under lydklippet

Benjeshekk

Marina, sammen med Hege Stokka og Daniela Pallischeck er i ferd med å bygge en såkalt Benjeshekk ved den nedre grensen av eiendommen de leier.

– Dette er en tysk metode. Vi bruker grener vi finner på eiendommen og lager en hekk av dette som vil tiltrekke seg dyreliv av forskjellig slag. Hun forklarer at noen av grenene som nå ser ut som døde kvister, neste år vil begynne å spire.

– Dermed blir dette forhåpentligvis en grønn og frodig hekk som blir et eget økosystem.

Pause: En pust i bakken for Daniela (t.v), Marina og Hege (bak). Foto: Anne Gundersen

Oldemorshage

Ved hekken skal det anlegges en oldemorshage med vekster fra den gang da.

– Dette er gamle bondevekster vi vet tåler klimaet her og vi syntes det er viktig å bevare tradisjonene. Marina sier videre at det også skal anlegges et verdenskart, med vekster fra hele verden. Det er også planer om en dam og kanskje noen beitedyr til å holde gresset i sjakk.

Matauk

Medlemmene i Væres venner felleshage har muligheten til å leie både parseller og pallekarmer for å dyrke egne grønnsaker.

– Vi har delt området inn i en mengde parseller av forskjellig størrelse, så her er det bare å la de grønne fingrene slippe til, ler Marina.

– Det eneste kravet vi har er at man ikke bruker kjemisk gjødsel og sprøytemidler. Vi ønsker å bevare et organisk miljø her nede.

Sansehage

De har også planer om en skolehage, hvor elever kan komme og jobbe for å få kontakt med naturen.

– I tillegg vil vi anlegge en sansehage, der eldre mennesker med forskjellige utfordringer kan komme og bruke sansene sine på en måte de kanskje ikke gjør i det daglige. Dette kan for eksempel gjelde demente som kan ha stor glede av å se planter og kjenne dufter de husker fra tidligere i livet, sier Marina.

Nær natur

Mange av medlemmene i Væres venner felleshage, kommer fra sentral- og Øst-Europa.

– Her i Norge, og kanskje særlig i Trondheim, er det fort gjort å komme seg ut i naturen. Vi som kommer fra andre steder setter stor pris på det og mange flytter hit kun på grunn av dette. Jeg tror dette er en av grunnene til at så mange europeere trekkes mot prosjektet, sier Marina mens Benjihekken begynner å ta form.

– Og her nede er det jo helt fantastisk vakkert. Ikke minst fordi vi kan rusle ned til fjorden og bade etter å ha slitt litt i hagen, smiler hun.