Åpningskonserten under Vinterfestspill i Bergstaden torsdag kveld bød på vakker musikk med kunstnere fra øverste hylle. Tysklands ambassadør i Norge, Axel Berg, foretok den offisielle åpningen.

Til sammen 530 personer løste billett. Det er omtrent like mange som i fjor.

Konserten startet med improvisasjoner med Arve Henriksen på trompet som gikk over i en folketone i polsvariant med Røros Barnegospel under ledelse av Hanne Hauge. Deretter gikk åpningen over på "La Folia" av Antonio Vivaldi med festivalmusikerne Antje Weithaas, Eldbjørg Hemsing, Amalie Stalheim, Ingfrid Breie Nyhus, Eirik Raude og Arve Henriksen.

Framhevet de kunstneriske lederne

Ordfører Hans Vintervold ønsket velkommen til Røros.  Ordføreren hilste spesielt til de nye kunstneriske lederne av Vinterfestspillene i Bergstaden, ekteparet Ingfrid Breie Nyhus og Eirik Raude.

- Vi gleder oss til å bli med dere på en spennende musikalsk reise der fjellets katedral og Bergstaden Røros vil være en perfekt ramme. Jeg setter også umåtelig stor pris på at Ingfrid har tatt med seg sin far Sven Nyhus. Ingen har vel som Sven Nyhus satt Røros-regionen på det musikalske kartet, sa Vintervold.

Offisiell åpning

Tysklands ambassadør i Norge, Axel Berg, foretok den offisielle åpningen.

Han trakk blant annet fram at den musikalske utvekslingen mellom Norge og Tyskland er like mangfoldig, produktiv og kreativ som Vinterfestspillene på Røros.

- Jeg ser det som en anerkjennelse at deres engasjement og deres innsats for disse strålende festspillene blir kronet med Berlinfilharmonikerne som kommer til Røros med sin Europakonsert 1. mai. Det blir kanskje tiårets musikalske begivenhet, sa Berg blant annet.

Mange høydepunkter

Ett av høydepunktene var Røros´ Tor Espen Aspaas i samspill med Eldbjørg Hemsing og Bjørg Lewis som tolket Rachmaninivs "Trio élégiaque i g-moll nr. 1"

Årets åpningskonsert hadde stor musikalsk spennvidde og fikk en glitrende avslutning med stjernekvartetten Eldbjørg Hemsing, Pekka Kuusisto, Bjørg Lewis og Ellen Nisbeth som framførte Joseph Haydns "Strykekonsert i B-dur, op. 50 nr. 1"

Konserten ble dyktig ledet av Ingfrid Breie Nyhus og far Sven Nyhus som blant annet krydret konserten med dikt av Johan Falkberget.

Åpningskonserten i Bergstadens Ziir markerte starten på fire dager med variert musikk og topp musikere.

Her er noen smakebiter fra konserten: (Se flere bilder under reportasjen)

I innslaget hørte vi til slutt kultursjef i Røros, Morten Tøndel. I tillegg til smakebiter fra musikken hørte vi ordfører Hans Vintervold, Tysklands ambassadør i Norge, Axel Berg konsertvertene Ingfrid Breie Nyhus og Sven Nyhus.