Det var dekket til en staselig lunsj på vakre Ertsgard i Stjørdal i dag. Tiden var nemlig kommet for å signere Trøndersk matmanifest og både lokale produsenter og ordfører Ivar Vigdenes var tilstede ved den store anledningen.

– Dette er en stor og viktig begivenhet for Stjørdal, sier ordføreren.

– Kommunestyret ga meg bestilling og fullmakt til å signere på vegne av kommunen og nå er det gledelig at dagen er her.

Saken fortsetter under lydklippet

Går sammen

Trøndersk matmanifest er et dokument der faglag i landbruket, fylkeskommunen, fylkesmannen og offentlige myndigheter forplikter seg til å både å ta i bruk lokale råvarer og også å satse på en faglig basert utvikling innenfor feltet.

– Vi har et utrolig godt utgangspunkt her i Stjørdal, mener Vigdenes og sier videre at dette utgangspunktet ikke har blitt utnyttet til sitt fulle potensiale.

– Vi er Norges 7. største landbrukskommune og vi er den største kommunen innen reiseliv nord for Dovre dersom vi ser på antall gjestedøgn. Det er ingen grunn til at vi ikke skal kunne utnytte dette maksimalt.

Merkevarebygging

Grete Sørebø Erstgard er vertinne for dagen og hun poengterer at dette arbeidet har vært i gang en god stund, selv om det først er nå det kommer i offisielle former.

– Møtested Stjørdal begynte så smått for over 20 år siden, så vi var veldig tidlig ute her på Stjørdal. Så tidlig faktisk, at man kommer fra Romerike på studietur for å se hvordan vi gjør det her, smiler hun. Vigdenes er enig i at man har vært tidlig ute, men at mye fremdeles kan bli bedre.

– Tradisjonelt har kommuner som Inderøy og Frosta vært flinkere til å bygge merkevare når det gjelder lokal matproduksjon, men nå er vi virkelig i gang her også.