Peer Perez Øian har visst truffet bra med regien på årets "Spelet om Heilag Olav". Lovordene satt løst blant publikum etter endte premiere. Flere mente den visuelle symbolikken moderniserte uttrykket og satte det snart 70 år gamle spelet i en aktuell kontekst.

Både lekent og blytungt

Parallellene til krigen i Ukraina er åpenbar. Olav Haraldssons siste kveld på garden Sul - tro og tvil, indre kamp og ytre uro - får ny mening med urolighetene i Europa som bakteppe. Unge soldater ut i krig, brorfolk som slåss og kongen sitt valg mellom rettferdighet eller mer makt og land.

En noe mer subtil symbolikk er unge jenter som bærer rundt på blodrøde bylter, som skal forestille utburden. Barnet som ikke får leve, men blir satt ut i skogen for å dø. Sett i dagens lys kan man trekke paralleller til abortloven i USA og innskrenkingen av kvinners rettigheter.

Regissør Øian har på mange måter gjort spelet mer lekent og mer forståelig, samtidig som han understreker det blytunge alvoret og de sterke følelsene.

Likte det de så

- Jeg har sett spelet tre ganger, og årets er det beste jeg har sett, sier Arild Selbek.

Sammen med kompisen Østen Østensen og om lag 3.000 andre publikummere, så han premieren onsdag kveld. Og var mektig imponert.

- Jeg syns det var kjempefint at skuespillerne var blant publikum. Som at Kongen red opp i amfiet, det var en sterk opplevelse.

Østen Østensen er enig.

- Dette er desidert den flotteste forestillingen, ja. Fantastiske skuespillere og hele atmosfæren var gripende, mener Østensen.

- Jeg tenkte på vår egen tid og det som skjer i Europa nå under forestillingen, fortsetter Selbek.

Gripende konge

Odin Waage, som spilte råner i NRK-serien Rådebank, spiller sjølveste Olav den heilage. En ung, mild, men bestemt konge, som tar seg tid til å la alvoret synke inn hos publikum.

Som i scenen der Gudrun - jenta på gården som er traumatisert etter at moren bar et barn ut i skogen - hører fader vår for første gang. Fra å knote med uforståelige gloser på latinsk, skjønner hun for første gang hva ordene i bønnen betyr.

Mange var i forkant spent på hvordan Waage ville tolke konge-rollen.

- Jeg har ikke sett rådebank, men jeg syns han gjorde en fin og gripende forestilling, sier Selbek.

Om lag 3.000 publikummere fikk med seg årets premiere på "Spelet om Heilage Olav". Foto: Karin Jegtvik

Stemning og musikk

Kai Sørli og Tony Borgersrød hadde også trosset gråvær og regn for premieren på "Spelet", og det er de glade for.

- Jeg har sett det mange ganger, og årets spel likte jeg veldig god, sier Sørli.

- Jeg likte symbolikken. Det var mye bra symbolikk, selv om det ikke var så mye direkte uttrykk - det likte jeg.

- Hva er det som gjør at folk kommer igjen år etter år for å se "Spelet"?

- Det er stemningen og musikken og alt det. Det er virkelig fint, mener Sørli.

Kai Sørli (t.v.) og Tony Borgersrød likte årets spel-premiere på Stiklestad, og mer stemninga og musikken er årsaken til at mange kommer tilbake år etter år. Foto: Karin Jegtvik

Hør intervjuene med publikum etter premieren her: