- Jeg våknet til denne nyheten, og det første jeg tenkte var: Å, nei! Dette er forferdelig trist for Trondheim og for Norge. Det er en viktig del av kulturhistorien vår, og ikke minst er dette vi vet kan skje når hus står tomme over tid - da er det større fare for brann. Så dette er dypt tragisk.

Det sier Hege Bae Nyholt, som er stortingsrepresentant fra Trøndelag for partiet Rødt.

Smiler til henne

Tidlig lørdag morgen kom de første meldingene om at det brant i bygården i Elgsetergate, som på folkemunne blir kalt for «Jugend-Dronninga». Selve inngangsportalen til Trondheim sentrum, og et signalbygg for mange.

- Jeg smiler til henne når jeg kjører inn til byen, forteller Hege, som også har tatovert bygget på hele overarmen.

- Beliggenheten er slik at man legger merke til bygget, og i tillegg er det et symbol. Et symbol på den skakkjørte rivnings- og antibevarings-politikken som vi har sett flere tilfeller av. Ikke minst mener jeg hun er et symbol på at vi trenger en annen boligpolitikk. Det står tomme hus samtidig som folk mangler boliger, mener Rødt-politikere.

Dette er også en av årsakene til at hun valgte å tatovere sjølveste «Dronninga» på armen sin.

- Jeg har gjort det fordi det er et nydelig bygg, men det var også et politisk valg. Jeg pleier å tulle med at jeg skal ta Ladejarlen på ryggen.

- Skulle vært revet

Det er Trøndelag fylkeskommune som eier bygården, som har stått tom i lang tid - det er det flere årsaker til, ifølge fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

- Bygget var sikret og vann og strøm var avslått i påvente av ny reguleringsplan, så vi har ivaretatt bygget på den måten vi kan fram til vi vet hvordan det kan omsettes, forklarer han.

- Det finnes ikke lenger en reguleringsplan for denne gata. Byggene er ikke verna og de skal selges, men vi må vite verdien før vi kan omsette slike bygg. Fylkeskommunen avventer hvilket formål byggene kan ha og hvilken fleksibilitet en ny eier vil ha, så vi vet hva vi kan omsette det for.

«Dronninga» og bygget ved siden av skulle etter planen rives, men så snudde politikerne i kommunen og gikk inn for å bevare husene. Og det er dette som, ifølge Sandvik, har ført til at bygårdene per i dag står tomme.

- Hus bør ikke stå tomme. De bør enten rives og gi plass til en bedre by og et mer levelig område for folk eller tas vare på. Jeg mener fortsatt dette bygget burde vært revet, så vi kunne utviklet gaten og området på nytt.

Har forfalt

Hege Bae Nyholt er ikke enig med Sandvik. Hun mener byggene bør holdes vedlike, og at brannen kanskje kunne vært unngått om bygården hadde vært i bruk.

- Det viktigste er at det ikke har gått liv, og nå skal de i gang med undersøkelser for å finne ut hva som har skjedd. Men vi vet jo at det er større sannsynlighet for at tomme hus brenner framfor hus folk bor i. Så det er en politisk tragedie at det har blitt stående og forfalle.

Hør intervjuene her: