Hver sommer får mange ungdommer beskjed om de har kommet inn på en skole eller et studie, og for de som kanskje ikke er helt fornøyd med resultatet eller for de som kanskje ikke har søkt på noe enda, finnes det fortsatt en mulighet for å søke på ledige studier.

Etter hovedopptaket i juli er det hvert år noen ledige studieplasser på universitetene og høyskolene rundt omkring i landet. Disse plassene kan man søke på fra og med 20. juli og til alle studiene er fylt opp.

Tidligere i uka hadde vi i Nea Radio en annen sak om utdanning, nemlig at det er en god del flere som søker studieforberedende enn yrkesfaglig opplæring når de skal velge videregående opplæring. I Trøndelag er det ikke slik, for der er det en jevn fordeling, men i Oslo har hele 75% av ungdommene søkt seg til studieforberedende. Les om dette her: Stor forskjell mellom Trøndelag og Oslo

Vi har snakket med to ungdommer som har søkt seg til høyere utdanning i år om hva de har søkt, hvorfor, og hva de tenker om denne skeivfordelingen.

- Jeg kom inn på sykepleien i Levanger, men jeg er litt usikker på hva jeg vil. I tillegg skal jeg i militæret i Januar, så det er mer som en backup-plan.

Det sa Kaja Moen (18) fra Fosen. Hun jobber for tiden på et omsorgssenter, og det er litt av bakgrunnen for hennes studievalg. Når vi spør om hva hun tenker om skeivfordelingen, mener hun at det yrkesfaglige tilbudet er litt for dårlig.

- Om jeg tar et eksempel med meg selv, så er det ikke noen gode yrkesfaglige tilbud som kunne passet meg der jeg kommer fra. Så derfor ble yrkesfag utelukket for min del. Men det er jo praktisk med yrkesfag, for da slipper man studielån, man får penger mens man utdanner seg og kommer fort i arbeid. Så egentlig er det jo bare fordeler med å velge yrkesfag, sier Kaja.

Kaja forteller også at hun jobber mer som en akademiker og tenker at hun har mer å bidra med der, og at det samme gjelder andre også.

En annen som også skal studere til høsten er Holger Setten (18) fra Trondheim.

- Jeg skal studere informatikk, ta en bachelor i det. Det er en relevant utdanning. IT er en stor del av alt vi gjør, så hvis jeg blir god i programmering og det å utvikle systemer, vil det være gunstig, sier Holger.

Han forteller også at jobbmulighetene etter en slik utdanning er gode, men at ingen ting er gitt. Når det kommer til skeivfordelingen mellom studieforberedende og yrkesfag på videregående, har Holger noen klare tanker om hva som ligger bak.

- Det er klart at vi trenger folk som bruker hendene og som ikke bare trykker på en PC, men jeg tenker at mye framover vil bli automatisert. Mange velger nok studiespesialisering for at det er det "safeste" valget, for da har du så mange muligheter og retninger å velge etterpå, mener Holger.

Han peker også på at det er de som foretrekker stillesittende tenking og de som foretrekker fysisk arbeid, og at det kanskje ligger noe der.

Skeivfordeling eller ei, dersom du kunne tenke deg å søke på et studie finnes det fortsatt mulighet for det.

Hør intervjuene under her: