Her ser du hva som skal til for å kutte kostnaden på virtuelle private nettverk, samtidig som du får tilgang til en tjeneste av høy kvalitet.

  1. Sammenlign tilbud: Begynn med å utforske ulike VPN-tjenester og se hva de krever for ulike abonnementer. Det finnes over 100 alternativer der ute og prisene kan variere mye mellom hver av de. Blant de største finner vi NordVPN, ExpressVPN, Surfshark, PIA, CyberGhost og AtlasVPN.Tjenester som VPN Guiden gjør det enklere å sammenligne ulike alternativer for å se hvilke som er best.

  2. Kjøp et langvarig abonnement: VPN leverandørene gir store rabatter for de som stifter abonnementer med lang varighet. De største prisavslagene får du oftest ved å kjøpe en pakke på minst 2 år av gangen. I noen tilfeller kan det tilbys VPN abonnement med opptil 5 års varighet, med betydelige prisavslag.

  3. Bruk en kupong for spesielle pristilbud: Fra tid til annen vil VPN-leverandører redusere prisene sine, hvorpå de utsteder kuponger. For å motta pristilbudet må du kopiere kupongkoden og lime den inn ved utsjekk. Disse finner du typisk på VPN-leverandørens hjemmeside, eller hos spesialiserte sider som skriver om temaet. Det lønner seg å gjøre et raskt søk for å se hva som dukker opp.

  4. Dropp unødvendige funksjoner: En enkel måte å spare penger på VPN er å droppe unødvendige ekstrafunksjoner. Ett eksempel er lagring av passord, via en såkalt nøkkelring, eller å kjøpe digital lagringsplass. Det er blitt relativt vanlig å tilby en rekke ulike ekstraprodukter ved utsjekk.

  5. Sesongbasert salg: Ved høytider og andre spesielle andledninger er det vanlig at prisene reduseres. Hos noen VPN-leverandører kan du få alt fra 60-80 prosent rabatt ved utnytte disse tilbudene. Merk at det ikke alltid er en reell prisreduksjon sammenlignet med normal pris.

  6. Utvid: Hvis du har behov for VPN på flere enheter, kan du spare penger ved å velge et abonnement som tillater tilkobling av flere enheter, i stedet for å kjøpe separate abonnementer for hver enhet.

  7. Prøveperiode eller pengene-tilbake: I Norge gjelder ikke angreretten ved kjøp av digitale varer, slik som programvare, domener og VPN. Likevel har de fleste VPN-leverandørene egne vilkår som gir deg pengene tilbake, såfremt du kansellerer i tide. Noen ganger får du en gratis prøveperiode, men som regel ikke uten at du oppgir betalingsinformasjon på forhånd. Pengene-tilbake garantier varer gjerne mellom 30 til 45 dager.

Kan gå utover kvaliteten

Med VPN tjenester vil du fort se at det er store sprik mellom kvaliteten hos de ulike leverandørene. Enda du sparer penger på en VPN tjeneste betyr det ikke nødvendigvis at du har valgt den beste.

Som et eksempel: For såkalt “streaming” vil du trenge et VPN-program med både rask og stabil overføring. Det betyr at du ikke mister en for stor andel av overføringen i det du kobler deg opp på det virtuelle private nettverket.

I tillegg må programmet ha en server i det landet du ønsker. Her varierer det stort mellom hva som tilbys. Der noen VPN tjenester har over 5 000 servere fordelt på 100 land, er det noen som kun har et par hundre servere.

Sjekk i tillegg at de har programvare som fungerer optimalt med enheten du surfer fra. Som et eksempel er det ikke alle som støtter Linux, hvis du bruker det som operatørsystem på datamaskinen din.