Jenteløpet I An-Magritts Fotspor ble startet av Holtålen Kvinneforum i 1994 for å vise hvor An-Magritt egentlig hørte hjemme.

Falkbergets romanskikkelse An-Magritt kjørte malm fra Arvedal gruve til Cornelia Smelthytte i Gropa, eller Svølgja som det heter i dag og løpet går bokstavlig talt etter denne traséen.

Arkivfoto fra An-Magrittløpet Foto: Per Magne Moan

Etter 25 år med jenteløp så søkte Holtålen Kvinneforum etter noen som ville ta over stafettpinnen og i 2019 ble det dannet et nytt styre som tok over arrangementet.

Siden den gang har det vært pandemi, men løpet har likevel blitt gjenomført, om enn med en del tilpasninger i koronaårene.

Foto: Per Magne Moan

Liten protest

I Falkbergets romaner var An-Magritt aldri på Røros. Diskusjonen gikk i høyt om plasseringa av "An-Magritt og Hovistuten" i forbindelse med 350-årsjubileet på Røros i 1994. Jenteløpet var Kvinneforum i Holtålen sin markering.

Opp gjennom årene har det vært ulike program knyttet til arrangementet, og for noen år siden ble løpet snudd slik at starten nå er fra Ea-fossen med innkomst ved Ålen senter.

På det meste har omlag 250 jenter i alle aldre tatt den fem kilometer lange turen, mens det de siste årene har vært omkring 100 deltagere.

Siv Anita Kværnes og Marion Gjersvold som sitter i komiteen for arrangementet håper på minst hundre jenter på startstreken i år også.

De gleder seg begge til jubileumsløpet lørdag: