I helga ble evalueringen av prosessen rundt dokumentaren «Ingen Elsker Bamsegutt» lagt fram under journalistkonferansen «SKUP» (Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse) i Tønsberg.

– Dette har vært krevende, men jeg finner både mening og motivasjon i å gå gjennom dette for å lære så vi kan bli bedre, sa kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen under gjennomgangen av evalueringen lørdag ettermiddag.

– Burde vært tatt på høyere nivå

Der ble det blant annet kjent at flere ansatte på NRK i Tyholt uttrykte bekymring i forkant av publiseringen av dokumentaren.

Haugen sa også flere ganger i løpet av gjennomgangen at redaktørlinja var brutt, og at et av tiltakene framover blir å tydeliggjøre hvordan krevende og etisk vanskelige saker skal løftes riktig i linjen.

Ifølge Haugen burde avgjørelsene i denne saken blitt tatt på et høyre nivå i NRK. Selv hadde verken hun eller etikkredaktør Per Arne Kaldbakk sett hele dokumentaren før de gjorde sine vurderinger av innhold og etikk.

I diskusjonen etter gjennomgangen av evalueringen innrømmer Haugen at hun angrer på at hun ikke satte seg bedre inn i saken, og at hun hadde uttrykt skepsis da hun ble forelagt opplysningene om overgrepsdommen.

I slutten av februar ble NRK-programmet også felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU). De slo fast at NRK hadde brutt god presseetikk på tre punkter:

  • 2.2: om redaksjonens uavhengighet og om å unngå dobbeltroller

  • 3.2: om kildekritikk og faktasjekk

  • 4.8: om hensyn i omtale av barn

Gitt advarsel

En som deltok aktivt i vurderingene i forkant av at «Ingen elsker Bamsegutt» ble sendt på lufta, var regionredaktør i NRK Midt, Eivind Undrum Jacobsen.

Han sier det er han som er ansvarlig for avgjørelsen om at overgrepsdommen ble utelatt fra dokumentaren.

– Det er min beslutning at overgrepsdommen ikke er med. Det er i min organisasjon beslutningen er tatt og det er mitt ansvar, sier Jacobsen.

Kringkastingssjef Haugen sier at denne saken ikke er av en slik karakter at noen mister jobben, men at det er gitt advarsler til redaktører basert på det som har kommet fram i ettertid.

Ifølge Medier24 skal en advarsel være gitt til distriktsdirektør Marius Lillelien.

Jacobsen svarer følgende på om han har fått advarsel:

– Jeg tar på det største alvor at det er gitt advarsel på dette. Det syns jeg er riktig. Journalister gjør en jobb og redaktører gjør feil.

– Jeg legger til at det ikke er gitt advarsler i min linje, sier han.

Hør hele intervjuet med regionredaktør Eivind Undrum Jacobsen her: