17 kilometer på ski opp fra Væktarstua hotell i Tydal, ligger Nedalshytta. Godt i le under de mektige sylanfjellene. Hvert år trekker turistene hit, for hver påske er hytta betjent. I år er vertskapet helt nytt.

Treretters og isbading

– Velkommen hit, sier Sara Rolfsøen med et stort smil og på kav mossing. Det er hun og kjæresten Marcus Englund som er vertskap på Nedalshytta denne påska.

Etter en drøy uke på hytta, har de kontroll på det meste.

Med seg har de Aksel Wullum-Vestad, Wenche Strøm og kokken Roland Kistner, som opprinnelig kommer fra Sør-Tyskland - på grensa til Frankrike.

– Han er vi helt avhengig av, sier Marcus.

– Han disker opp med treretters hver kveld, baker brød og kaker og er sosial og tar godt i mot gjestene våre, fortsetter han.

Det er Roland Kistner som er kokk på Nedalshytta denne påska. Han disker opp med frokost, treretters og kake hver dag. Foto: Karin Jegtvik

Roland er egentlig ikke kokk, men musiker og har jobba i flere radiostasjoner i Tyskland. Men han har alltid hatt en drøm om å jobbe på en turisthytte langt til fjells. I Alpene eller Dolomittene. Eller Sylan.

– Dette er veldig bra. En drøm som har gått i oppfyllelse, og det er enda bedre enn jeg forestilte meg, sier han.

Sara og Marcus er ivrige isbadere, og har bestemt seg for å isbade hver eneste dag i ett år. Så da er det intet unntak mens de er vertsskap på ei hytte langt til fjells. Derfor har de laga seg en kulp rett ved hytta.

Det må hugges hull på isen hver morgen, og klokka 10.00 er hele betjeningen ved hytta med ut og bader. Verken Wenche, Roland eller Aksel hadde isbada før, men nå er de også med hver eneste dag.

– Det er veldig sosialt, og det er god teambuilding. Vi gjør alt sammen - jobber, spiser og bader, ler Sara.

Nye regler

Gjestene som kommer innom skryter av hytta og av vertsskapet. Det er fin plass å komme inn og ta en pause på skituren, få seg en vaffel og en god kopp kakao, før de spenner på seg skia og fortsetter turen.

Mens andre tar like gjerne ei natt på hytta, og får servert Rolands treretters klokka 18.00.

– Noen booker på forhånd, men det er også mange som bare dropper innom, forteller Marcus.

– Det har vært en del innom, men vi har plass til mange flere, sier Sara, som ønsker seg flere gjester.

Og vertsskapet tar imot informasjon om vær og føreforhold fra gjester som kommer, og videreformidler til andre gjester som skal videre.

– Vi rekker ikke gå så mye på ski selv, så vi får førerapporter fra de som kommer innom, forteller hun.

Det er merka løyper opp fra Stugudal i Tydal til Nedalshytta, som tilhører Trondhjems Turistforening. Hytta har 60 overnattingsplasser, og er hovedinnfallsporten til Sylan fra norsk side.

Hytta er en del av rutenettet i Sylan - firkanten - som også inkluderer Storerikvollen, Sylstationen og Helags.

På svensk side gjøres det en del endringer av reglene, som gjelder åpningstider av hytter og matservering - for å begrense antall turister. Flere av hyttene som i dag er betjente, blir selvbetjente. Årsaken er hensyn til reinens beiting og kalving.

Har plass til alle

På Nedalshytta skal det fortsatt være full betjening, og reglene på svens side av Sylan kan føre til at flere gjester kommer hit. Men det kan også ha motsatt effekt - at færre går fra hytte til hytte, og det derfor blir færre gjester også på de betjente hyttene.

– Men her har det nesten vært en dobling av gjester de siste dagene, sier Marcus.

– Tirsdag var det fire personer som hadde booka, men det dukket opp sytten. Så det er vanskelig å anslå hvor mange som kommer.

Da Nea Radio forlot Nedalshytta, viste påskesola seg i all sin prakt på himmelen. Skiføret hadde også blitt bedre i løpet av natt. Når det er lite snø og harde og isete løyper, hjelper det med et lag med nysnø.

– Om været holder seg kommer det garantert til å droppe inn noen, men vi har alltid plass, sier Sara.

– Skulle det være sånn at alle rommene og alle sengene er fulle, så har vi madrasser som man kan ligge på. Så her er det plass til den som trenger tak over hodet i løpet av natta.