Noen kilometer øst for E6'n i Levanger - nærmere bestemt i Markabygda - ligger det et historiske destilleri. Nemlig Buran norsk Whisky AS.

Produsert i flere hundre år

Dette er et lite destilleri, som brygger de edle dråpene på gamle tradisjoner.

– Her har det blitt produsert brennevin i flere hundre år, forteller Peder Andresen, som driver dagens destilleri.

– På 1800-tallet ble brennvinet laget av korn, ikke poteter som mange kanskje ville forvente, forteller Andresen når han besøker Nea Radios ettermiddagssending under Marsimartnan i Levanger.

Produksjonen stoppet en gang på midten av 1800-tallet. Nå er de derimot i full gang igjen, og i løpet av våren kommer de første flaskene til salgs på vinmonopolet.

Malt er som krydder i whiskyen, forteller Peder Andresen. Her er forskjellige typer. Brent malt skaper den karakteristiske smaken i maltwhiskyen. Foto: Karin Jegtvik

– Ikke brennvin

På Buran bruker de malt som sin hovedingrediens.

– Det er egentlig en feil å kalle det brennevin, mener Andresen.

– For det er jo brent øl.

Han forklarer at whiskyens røtter går tilbake til ølproduksjon, og at det ikke var uvanlig å produsere sådan på trønderske gårder før i tida.

Det tar minst tre år før det kan kalles whisky, og om kort tid er Whiskyen fra Buran klar for salg. 8. mars inviterte de til smaksprøver og salg på destilleriet i Markabygda.

Hør hele intervjuet med Peder Andresen ved Buran norsk Whisky AS her: